Sos boloński

Sos boloński

Sos boloński do klasyka, którą każdy powinien znać. Zobacz, jak łatwo zrobić.

Z pewnością każdy z was jadł kiedyś sos boloński. Jednak zauważyłam, że wiele osób nie wie, w jaki sposób powinno się go przygotowywać. Jeżeli do tej pory zrobienie tego sosu zajmowało wam dosłownie tyle, co ugotowanie makaronu, wypróbujcie ten przepis. Włoskie mamy gotują go godzinami, a efekt końcowy to najlepszy dowód na to, że cierpliwość popłaca. Sos boloński, który pyka na niewielkim ogniu przez dłuższy czas ma bardzo intensywny, głęboki smak. Bez porównania z ekspresową wersją lub kupnymi fixami.

Dobra wiadomość jest taka, że sos boloński bardzo dobrze znosi mrożenie, dlatego bez obaw możecie przygotować wielki garnek, który następnie poporcjujecie, zamrozicie i wykorzystacie w odpowiednim momencie.

Najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie sosu bolońskiego, jest podanie go z makaronem. Pamiętajcie jednak o jednym, niesamowicie istotnym szczególe: mieszkańcy Włoch (a szczególnie Bolonii) nigdy nie jedzą go z makaronem spaghetti. Tak ciężkie, mięsne sosy powinno się jadać z szerszymi makaronami (np. pappardelle lub tagliatelle), które lepiej go wchłoną. Warto im zaufać, bo w końcu kto, jeśli nie oni, zna się na makaronach?

Sos boloński możecie wykorzystać również do przygotowania lazanii lub calzone. A może macie jeszcze jakieś inne pomysły na jego użycie? Czekam na wasze pomysły w komentarzach!

Sos boloński

Przepis na sos boloński

Składniki na sos boloński

  • jedna duża cebula
  • dwie małe marchewki
  • dwa ząbki czosnku
  • jedna nieduża pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g boczku (najlepiej pancetty)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • łyżeczka suszonej bazylii

Jak zrobić sos boloński

Rozgrzej oliwę w dużym garnku, a następnie podsmaż drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się lekko zeszkli, dodaj do niej starte na tarce o grubych oczkach seler, marchewkę oraz pietruszkę.Smaż do momentu kiedy warzywa będą lekko zarumienione.

Następnie dodaj do nich pokrojony w drobną kostkę boczek. Kiedy z boczku wytopi się cały tłuszcz, przełóż go razem z warzywami do osobnej miseczki.

Na tej samej patelni podsmaż mięso mielone. Kiedy będzie zrumienione, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz podsmażone wcześniej warzywa. Następnie na patelnię wlej wino i ciepły bulion. Doprowadź do wrzenia.

Po około 2-3 minutach dodaj przecier pomidorowy i passatę oraz wszystkie zioła. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Płyn w naczyniu powinien całkowicie przykrywać warzywa i mięso, a nawet powinno być go trochę więcej. Zmniejsz ogień pod garnkiem i gotuj sos bardzo powoli, pod przykryciem przez około dwie godziny. Od czasu do czasu możesz przemieszać sos boloński, uważając aby całość nie przywarła do dna. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej płynu.

Po dwóch godzinach sos powinien zgęstnieć oraz nabrać głębokiego, ciemno czerwonego koloru. Im dłużej go gotujesz, tym lepiej.

Tak przygotowany sos możesz podawać z makaronem oraz świeżo startym parmezanem. Świetnie sprawdzi się także, jako dodatek do lazanii, zapiekanek lub calzone.

Zobacz też inne przepisy na makaron

> Spaghetti z wódką

> Spaghetti z klopsikami

> Aglio e olio

> Spaghetti napoli

Makaron z marchewki

> Spaghetti z pesto z rzodkiewki

> Sałatka z tortellini

> Wieprzowina z makaronem ryżowym



KOMENTARZE