Sos holenderski – przepis podstawowy

Sos holenderski – przepis podstawowy

Nie wiem jak to się stało, że do tej pory się tutaj nie pojawił. Przepis na sos holenderski powinien znać każdy początkujący kucharz.

Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a składniki prawdopodobnie zawsze znajdują się w waszej lodówce. Ma doskonały smak i pasuje do wielu potraw. Bez obaw możecie serwować go np. ze szparagami, jajkami, rybami lub warzywami gotowanymi na parze. Co więcej, sos holenderski stanowi również potrawę wielu innych sosów: bearneńskiego, maltańskiego lub muślinowego.

Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. Jestem pewna, że gdy raz spróbujecie, będziecie chcieli do niego wracać.

Przepis na sos holenderski

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 90 g masła
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, biały pieprz

Jak zrobić sos holenderski?

Przygotowanie sosu holenderskiego zacznij od zrobienia klarowanego masła. Rozpuść je w niedużym garnku i poczekaj aż na powierzchni pojawi się piana. Zdejmij ją przy pomocy łyżki.

Żółtka delikatnie ubij z sokiem z cytryny, solą i pieprzem w metalowej lub szklanej misce. Umieść ją nad garnkiem z lekko gotującą się wodą i stopniowo dodawaj do żółtek sklarowane masło. Cały czas ubijaj sos przy pomocy trzepaczki.

Uważaj, aby woda nie dotykała dna miski, a jajka nie ścięły się za bardzo. Jeśli zobaczysz, że sos zbyt szybko się ścina, natychmiast zdejmij miskę z garnka. Jeśli sos holenderski będzie zbyt gęsty, dodaj do niego więcej sklarowanego masła lub odrobinę mleka. Powinien być gęsty, ale też leisty.

Sos holenderski podawaj na ciepło np. z jajkiem w koszulce lub szparagami.



KOMENTARZE