Sos warzywny z pomidorami

Sos warzywny z pomidorami

Sos warzywny z pomidorami to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów w mojej kuchni. Nadaje się dosłownie do wszystkiego.

Raz na jakiś czas lubię wrzucić do piekarnika trochę warzyw, a następnie przygotować z nich aromatyczny sos. Tak naprawdę zarówno składniki, jak i ich proporcje za każdym razem są dziełem przypadku. Te, które znajdziecie na liście poniżej są jedynie sugestią. Jeśli w waszych lodówkach znajdziecie np. cukinie, pieczarki lub papryki, również możecie bez obaw je dodać.

Tak przygotowany sos warzywny, doskonale nadaje się do różnego rodzaju dań. Nadaje się do makaronu, lazanii lub pizzy. To taki magiczny składnik, który zawsze dobrze mieć pod ręką, aby w kilka minut przygotować naprawdę smaczny obiad. Dodajcie do niego trochę orientalnych przypraw, a zamieni się w aromatyczne curry. Za sprawą bulionu zmieni się w pyszną zupę. Możliwości są właściwie nieograniczone. A wy jaki macie pomysł na jego wykorzystanie? Napiszcie mi o tym w komentarzach!

Przepis na sos warzywny z pomidorami

Składniki na sos warzywny z pomidorami

  • 1,5-2 kg dojrzałych pomidorów
  • 4 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 2 cebule
  • pół selera
  • główka czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • garść świeżego oregano
  • olej
  • sól, pieprz

Jak zrobić sos warzywny z pomidorami?

Pietruszkę, marchewkę, pora, cebule oraz selera obierz ze skórki. Wszystkie warzywa pokrój w dużą kostkę. skrop olejem, oprósz solą i pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Dodaj czosnek w łupinkach. Piecz przez około 60 minut w temperaturze 160 stopni. Warzywa powinny być miękkie i zarumienione. Nie przejmuj się, jeśli miejscami, lekko się przypalą.

W dużym garnku umieść pomidory pokrojone w dużą kostkę. Dodaj pieczone warzywa, a czosnek wyciśnij z łupin. Całość podlej szklanką wody lub bulionu warzywnego. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu do momentu aż pomidory całkowicie się rozpadną (ok. 60 minut). Następnie dodaj świeże zioła i gotuj przez kolejne 15 minut.

Sos warzywny zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę. Aby mieć pewność, że w sosie nie będzie żadnych skórek możesz dodatkowo przetrzeć go przez sitko. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, gotuj go jeszcze przez kilkanaście minut bez pokrywki.

Gdy sos będzie gotowy, możesz zużyć go do pizzy, makaronu lub zapiekanek. Możesz również podzielić go na porcje i zamrozić lub przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.

Zobacz także inne przepisy na sosy

> Sos holenderski

> Sos barbecue

> Sos wielkanocny

> Awaryjny sos serowy

> Klasyczny sos pomidorowy

> Sos karmelowy

> Beszamel



KOMENTARZE