Spaghetti napoli – przepis na prosty sos pomidorowy

Spaghetti napoli – przepis na prosty sos pomidorowy

Dopiero niedawno uświadomiłam sobie, że tego przepisu nie ma na blogu. To spore zaskoczenie z dwóch powodów. Po pierwsze jest to bajecznie proste danie, a po drugie ten klasyk włoskiej kuchni bardzo często gości na moim stole, zwłaszcza gdy czas mnie goni, a chcę zjeść coś smacznego. Co więcej, warto znać ten przepis, gdyż wykorzystywany w nim sos stanowi podstawę wielu smacznych dań.

Przepis na: spaghetti napoli i prosty sos pomidorowy

 Potrzebujemy:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 2 puszki pomidorów ( przyśpieszy to nieco naszą pracę, ale w sezonie możemy wykorzystać świeże pomidory, ok 0,5 kg)
  • Oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół niedużej cebuli
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Starty parmezan do posypania

Przepis na: spaghetti napoli i prosty sos pomidorowy

Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie lekko podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Po kilku chwilach wrzucamy na patelnię pomidory (jeśli używamy świeżych musimy je obrać ze skórki i pokroić w kostkę). Lekko rozgniatamy je szpatułką, a następnie dusimy do momentu aż sok odparuje, a pomidory całkowicie się rozpadną. W razie potrzeby, możemy dodać trochę wody, która rozrzedzi sos. Jeśli chcecie uzyskać bardzo gładki sos, należy przetrzeć go przez sitko.

Sos doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy do niego posiekaną bazylię. Łączymy z makaronem ugotowanym al dente. Przed podaniem, posypujemy parmezanem



KOMENTARZE