Szaszłyki z roladek drobiowych

Szaszłyki z roladek drobiowych

Zdążyliście już ochłonąć po świętach? Ja dopiero co, a tu już na horyzoncie pojawiła się majówka. Czas z żurków, bab i jajek przerzucić się na grilla. Mam dla Was fantastyczne szaszłyki z drobiowych roladek, które świetnie sprawdzą się nie tylko grillowane, ale również pieczone w piekarniku lub po prostu smażone na niewielkiej ilości oleju.

Potrzebujemy

  • 4 piersi z kurczaka
    · Sól morska
    ·         8 plasterków szynki crudo
    ·         Bazylia świeża
    ·         świeży tymianek
    ·         100 g suszonych pomidorów
    ·     Oliwa z oliwek

Każdą z piersi kurczaka myjemy i przekrawamy na pół. Rozbijamy, by były równe i dosyć cienkie. Na każdą z piersi wykładamy plaster szynki, oraz łyżkę zmiksowanych suszonych pomidorów. Rozsmarowujemy, układamy po kilka plasterków bazylii oraz tymianku. Kurczaka zwijamy w roladki i odstawiamy na ok. godzinę.

Po tym czasie roladki kroimy na 2 centymetrowe plasterki. Nabijamy je na patyczki, które wcześniej ok. godziny moczyliśmy w wodzie. Szaszłyki skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy ok. 10 minut z każdej strony.

 

 



KOMENTARZE