Szpajza czyli śląski deser

Szpajza czyli śląski deser

Z tego co wyczytałam zwykle podawało się szpajzę cytrynową lub białą, bez żadnych dodatków. Z okazji świąt przygotowywano także smak czekoladowy. Tyle jeśli chodzi o klasykę. I chociaż dziś przygotowałam dla Was wersję podstawową to nie bójcie się eksperymentować i szaleć z dodatkami. Truskawki? Maliny? A może coś bardziej egzotycznego? Co wybieracie?

Potrzebujemy:

  • 4 jajka
  • skórka z połówki cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki kakao
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • wiśnie w syropie do dekoracji

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem, tak by uzyskać jasnobeżową, gęstą masę. Do żółtek dodajemy 1/3 białek. Delikatnie mieszamy, tak by piana nie opadła. Następnie dodajemy kolejną 1/3. Znów mieszamy i dodajemy resztę białek i znów mieszamy :)

Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach wody, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i dodajemy do jajek.  Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao,a do drugiej skórkę i sok z cytryny.

Obie masy układamy naprzemiennie w kieliszkach. Na wierzchu układamy wiśnie. Odstawiamy do stężenia na ok. godzinę w chłodne miejsce.



KOMENTARZE