Szparagi po polsku

Szparagi po polsku

Szparagi po polsku, to klasyczny przepis, który pozwoli wam w pełni wykorzystać sezon na te warzywa.

Czy wiedzieliście o tym, że niemal na całym świecie warzywa podawane ze zrumienioną a maśle bułką tartą nazywa się “a la polonaise” czyli “po polsku“? Właściwie nie mam pojęcia skąd wzięło się to określenie i dlaczego akurat taki przepis uznano za najbardziej charakterystyczny dla naszej kuchni. Nie mniej lubię myśleć, że w ten sposób mieliśmy swój niewielki wkład w światową sztukę kulinarną. No i biorąc to wszystko pod uwagę, tradycyjny maminy kalafior z bułką tartą staje się od razu jakiś taki bardziej wykwintny.

A la polonaise można przygotować niemal wszystkie warzywa. Szlagierem jest wspomniany już wcześniej kalafior, chociaż równie dobrze wypada chociażby fasolka szparagowa i brukselka. Jednak moim zdecydowanym faworytem są szparagi po polsku.

Analizując przepisy na to danie, zauważyłam, że możemy spotkać się z jego dwoma wersjami. Prostszą: ograniczającą się wyłącznie do połączenia szparagów i zrumienionej bułki tartej. Oraz tę nieco bardziej skomplikowaną, która zawiera również jajko ugotowane na twardo. I szczerze mówiąc preferuję szparagi po polsku przygotowane w ten drugi sposób – stają się bardziej sycące i nie są już tylko dodatkiem do głównego dania.

A Wy? Którą wersję wolicie?

Przepis na szparagi po polsku

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 plasterki cytryny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka

szparagi po polsku

Jak zrobić szparagi po polsku?

Oczyść szparagi płucząc je pod bieżącą wodą. Następnie każdego szparaga “zegnij” na końcu – naturalnie złamie się w miejscu, w którym kończy się zdrewniała końcówka.

Szparagi włóż do garnka – idealnie, jeśli będzie to wysoki i wąski garnek, w którym szparagi będą stały pionowo, jeśli takiego nie posiadasz, użyj tradycyjnego garnka. Zalej szparagi chłodną wodą, posól ją i dodaj dwa plasterki cytryny. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj około 5 minut, do momentu aż warzywa będą lekko miękkie. Odcedź szparagi i rozłóż na półmisku i skrop niewielką ilością soku z cytryny.

W międzyczasie na suchej patelni podsmaż bułkę tartą. Poczekaj aż się lekko zrumieni, ale uważaj, by jej nie przypalić. Zdejmij patelnię z ognia. Posól i dodaj masło. Poczekaj aż się całkowicie rozpuści i dokładnie wymieszaj z bułką tartą. Jeśli uznasz, że masa jest zbyt sucha, dodaj nieco więcej masła.

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z podsmażoną bułką tartą.

Na szparagi wyłóż bułkę tartą i jajka. Podawaj natychmiast.

Interesują cię inne przepisy na szparagi? Zajrzyj tutaj:



KOMENTARZE