Szpinakowe mini zapiekanki z kurczakiem

Szpinakowe mini zapiekanki z kurczakiem

Takie mini zapiekanki to świetne wyjście jeżeli np. zostanie Wam mięso kurczaka, które wykorzystaliście np. do przygotowania zupy. Możecie przygotować jedną dużą zapiekankę, lub sporo mniejszych, które sprawdzą się jako przekąska na imprezach, zarówno na zimno jak i na gorąco.

Potrzebujemy:

  • 200 g szpinaku
  • 300 g ugotowanego lub upieczonego mięsa z kurczaka
  • 100 g drobno startego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

kruche ciasto:

  • 125 g masła
  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • ew. trochę bardzo zimnej wody

 

Rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. Miękkie masło ucieramy z mąką, aż uzyskamy konsystencję mokrego piachu. Warto robić to np. widelcem, żeby nie ogrzać za bardzo masła. Dodajemy sól oraz żółtko i szybko wyrabiamy (już ręcznie) do momentu aż uzyskamy zwarte ciasto. Gdyby ciasto ciągle się rozsypywało i nie chciało połączyć łyżeczka wody powinna załatwić sprawę. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Mięso kurczaka rwiemy na nieduże kawałki (tak jak układają się włókna). Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy bardzo krótko cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek (wystarczy by się poddusiły i lekko zmiękły) następnie dodajemy do nich rozdrobniony szpinak (ja skorzystałam z mrożonego). Gdy masa szpinakowa lekko przestygnie dodajemy mięso z kurczaka, ser i śmietanę. Dodajemy sól, pieprz i gałkę do smaku. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta i miarę jednolita.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 -1 cm. Następnie wyklejamy nim dużą formę do tart lub mniejsze foremki do babeczek. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut, by lekko się podpiekły. Następnie wszystkie foremki wypełniamy farszem i zapiekamy kolejne 20 minut. Najlepiej podawać lekko przestudzoną. Wtedy farsz może się mocniej zestalić



KOMENTARZE