Szwedzkie klopsiki

Szwedzkie klopsiki

Jeśli jedliście szwedzkie klopsiki w IKEA, powinniście koniecznie spróbować tych. Gwarantuję, że wam zasmakują.

szwedzkie klopsiki

Przepis na szwedzkie klopsiki

Składniki na szwedzkie klopsiki

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1/3 szklanki (ok. 50 g) bułki tartej – w wersji bezglutenowej mogą to być np. mielone migdały lub orzechy laskowe
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 35 ml śmietanki 30%
  • 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • Łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • Olej do smażenia

Składniki na sos do klopsików:

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 75 g masła
  • 50 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąka kukurydziania)
  • 290 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka musztardy o niezbyt ostrym smaku (np. kremskiej)
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki do dekoracji

Jak zrobić szwedzkie klopsiki

Cebulę posiekaj bardzo drobno, a następnie podsmaż ją szybko na niedużej ilości oleju. Powinna zmięknąć i lekko zbrązowieć. Następnie odstaw ją do przestudzenia.

Następnie wszystkie składniki na szwedzkie klopsiki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Dodaj przygotowaną wcześniej cebulę. Masa powinna być  gęsta i łatwa do formowania. Gdyby była zbyt rzadka, dodaj nieco więcej bułki tartej.  Odstaw do lodówki na ok. 30 minut – wówczas będzie ci łatwiej formować kulki.

Z masy mięsnej odmierzaj nieduże porcje – ja używam do tego łyżeczki do herbaty – a następnie formuj z nich małe kuleczki.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Klopsiki obsmażaj porcjami, tak aby były zrumienione z każdej strony. Nie wrzucaj zbyt wielu klopsików na raz, ponieważ będą się gorzej smażyć.  Gotowej klopsiki odłóż na talerz.

Przygotuj sos:

Na tej samej patelni na której smażyły się klopsiki, przygotuj sos. Nie myj patelni i zachowaj wszystkie drobne przypalenia oraz tłuszcz, na którym wcześniej smażyło się mięso – oddadzą mnóstwo aromatu do sosu.

Na patelnię dodaj masło, a kiedy się rozpuści także mąkę. Dokładnie wymieszaj, tak aby powstawała prosta zasmażka. Uważaj, aby mąka się nie przypaliła. Stopniowo, niewielkimi porcjami zacznij dodawać bulion, rozprowadzając w nim zasmażkę. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki sosu poza natką pietruszki. Doprowadź do wrzenia i gotuj często mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Sos dopraw solą i pieprzem do smaku.

Do sosu dodaj przygotowane wcześniej klopsiki, aby się podgrzały. Całość obficie posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło z ziemniaczanym puree lub makaronem. Do klopsików możesz podać galaretkę lub dżem z żurawiny.



KOMENTARZE