Szybkie czerwone curry z wieprzowiną

Szybkie czerwone curry z wieprzowiną

Wiem, wiem. Taki upał, a ja wam serwuję curry. Ale przecież w Indiach czy w Tajlandii takie temperatury są normą, a mimo to pikantne curry stanowi właściwie podstawę jadłospisu.

Wbrew pozorom, ostre potrawy mogą pomóc nam się ochłodzić w gorące dni – kapsaicyna podnosi temperaturę naszego organizmu przez co temperatura powietrza wydaje się być nieco niższa (dokładnie tak samo, jak w przypadku gorączki).

Jeśli jednak nie przekonuje Was ten scenariusz to i tak nic się nie dzieje – zapisujcie sobie link do przepisu i czekajcie razem ze mną na chłodniejsze dni :)

Przepis na czerwone curry z wieprzowiną

Składniki:

  • 300 g schabu
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki oleju
  • puszka (300 g) mleczka kokosowego
  • 3/4 szklanki ryżu basmati
  • łyżeczka ziarenek kuminu
  • pół łyżeczki garam masala
  • pół łyżeczki soli
  • sok z połowy cytryny
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado
  • kilka gałązek świeżego majeranku

Jak zrobić czerwone curry z wieprzowiną

Pokrój schab w cienkie paski. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso, tak aby ładnie się zrumieniło. Dodaj czerwoną pastę curry, dokładnie wymieszaj i podsmażaj około minuty.

Całość zalej ok. 200 ml wody, gotuj do momentu aż większość płynu odparuje. Dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj i ponownie gotuj do momentu aż całość mocno zgęstnieje (ok 10-15 minut). Na samym końcu dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

W międzyczasie przygotuj ryż. Wymieszaj go z solą, kuminem oraz garam masalą. Zalej wodą, tak aby przykrywała go na ok. 2 cm. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.

Wyłóż ryż do miseczek, dodaj przygotowane wcześniej curry. Świetnie pasują również pokrojone pomidorki koktajlowe oraz awokado (aby nie ciemniało, skrop je sokiem z cytryny). Na samym końcu udekoruj danie świeżym majerankiem (wiem, że nie jest to klasyczna przyprawa kuchni orientalnej, ale jego smak jest tak ciekawy, że idealnie pasuje w takim wariancie – jeśli poszukujecie bardziej klasycznych smaków, majeranek zastąpcie kolendrą).



KOMENTARZE