Tarta z musem czekoladowym

Tarta z musem czekoladowym

Tarta z musem czekoladowym doskonale poprawi wam humor w chłodne dni.
Kiedy myślę o wyjątkowo smacznym deserze, który idealnie sprawdzi się w chłodne, jesienne dni, niemal natychmiast myślę o tej tarcie. Nie tylko jest wyjątkowo pyszna, ale również daje wyjątkowo szerokie pole popisu naszej wyobraźni.

Do musu czekoladowego możecie dorzucić najróżniejsze aromatyczne dodatki. W tej roli świetnie sprawdzi się np. skórka pomarańczowa, cytryna lub cynamon. Zaszaleć możecie też z przełożeniem. Ja w tym celu wykorzystałam dżem malinowy, ale możecie też sięgnąć po inne konfitury, kajmak lub karmel.

A kiedy już zrobicie to ciasto, zróbcie sobie do niego filiżankę dobrej kawy i cieszcie się jesienią.

Tarta z musem czekoladowym

Tarta z musem czekoladowym – przepis

Tarta z musem czekoladowym – składniki

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • łyżeczka jogurtu naturalnego

Mus czekoladowy:

  • 300 g dobrej jakości czekolady
  • 200 ml śmietanki 36%

Dodatkowo:

  • 6 łyżek dżemu malinowego
  • kakao do posypania

Tarta z musem czekoladowym – jak zrobić?

Kruche ciasto:

Na samym początku przygotuj kruche ciasto. Rozpocznij od pokrojenia miękkiego masła w dosyć dużą kostkę. Z mąki usyp na stolnicy kopczyk, w jego środku uformuj wgłębienie, a następnie włóż do niego masło, jogurt oraz żółtko. Szybko zagnieć jednolite ciasto, uważając, aby za bardzo nie ogrzać ciasta. W razie potrzeby, podsyp ciasto mąką.

W szybszej wersji, do zagniecenia ciasta możesz wykorzystać np. robota kuchennego lub malakser. Po zmiksowaniu wszystkich składników, zagnieć je szybko na stolnicy, aby było jednolite.

Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Następnie rozwałkuj je na płat o grubości ok. 0,5 cm. Wyłóż nim formę do tart. Ciasto obciąż specjalnymi kulkami do pieczenia lub ziarnami fasoli. Piecz je w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 – 30 minut – do momentu aż ciasto lekko się zezłoci i będzie całkowicie upieczone.

Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia.

Mus czekoladowy:

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno.

Czekoladę posiekaj grubo. Przełóż ją do szklanej lub metalowej miseczki, którą następnie umieścisz nad garnkiem z gotującą się wodą. Uważaj, aby dno miski nie dotykało wody. Odczekaj kilka chwil, mieszając do momentu aż czekolada całkowicie się roztopi.

Stopniowo zacznij dodawać do czekolady, mieszając ją delikatnie szpatułką. Uważaj, aby nie utracić puszystości śmietany.

Zmontowanie ciasta:

Wystudzone kruche ciasto posmaruj dżemem malinowym, a następnie wylej na niego przygotowany wcześniej mus czekoladowy. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby mus całkowicie stężał. Przed podaniem oprósz tartę kakao.

Zobacz też inne przepisy na ciasta:

> Ciasto cytrynowiec

> Tort kinder

> Murzynek z gruszkami

> Tarta z figami i pieczonym jogurtem

> Sernik z brzoskwiniami

>> Idealny biszkopt

 



KOMENTARZE