Tarta „zero waste”

Tarta „zero waste”

Czy wszyscy rodzice są tacy jak moi? Każde odwiedziny u nich kończą się powrotem z pełnymi jedzenia walizkami, których w zasadzie nie da się podnieść. Teraz już strategicznie przed każdym wyjazdem do nich staram się jak najbardziej opróżnić lodówkę. Tym razem w wyniku takich działań powstała tarta „zero waste”. 

Tarta „zero waste” – przepis

Tarta „zero waste” – składniki:

Ciasto:

  • 150 gramów masła
  • 250 gramów mąki pszennej
  • Żółtko
  • Szczypta soli.

Farsz:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Zioła prowansalskie
  • 3 ziemniaki
  • Jedna kiełbaska
  • Jedna cebula
  • 3/4 szklanki groszku
  • 5 pieczarek
  • 4 jajka
  • 200 gramów jogurtu naturalnego
  • Jedna kulka mozzarelli
  • Sól

Tarta „zero waste” – jak zrobić?

Nie ukrywam, że sporo się tu dzieje. Na początku trzeba zacząć od dołu, czyli kruchego ciasta. To sprawa bardzo prosta, szybka i przyjemna. Wystarczy utrzeć ze sobą 150 gramów miękkiego masła, 250 gramów mąki pszennej, jedno żółtko i szczyptę soli. Wyrobione ciasto chłodzimy około 20 minut w lodówce, a potem wałkujemy i wykładamy nim foremkę do tart. Następnie nakłuwamy i pieczemy przygotowane ciasto w 200 stopniach, aż się zarumieni i będzie chrupkie.

Skoro mamy już bazę, to teraz czas zająć się tym, co wrzucimy do środka. Spód posmarowałam koncentratem pomidorowym wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Następnie bardzo nonszalancko rozkładamy warstwę pokrojonych w plasterki i podsmażonych ziemniaków. Jako, że członkiem grupy docelowej był mój D., nie mogło obyć się bez mięsa. Dlatego dorzuciłam kiełbaskę wymieszaną z drobno pokrojoną cebulą. Kolejne dodatki to zielony groszek i pieczarki pokrojone w ósemki. W zasadzie można by dorzucać, jeszcze kolejne składniki, ale na całe szczęście ograniczyła mnie pojemność foremki. Teraz coś, co zespala ze sobą wszystkie składniki, czyli 4 jajka roztrzepane z jogurtem naturalnym, solą i ziołami. Całość posypałam startą mozzarellą i zapiekałam w 220 stopniach dopóki jajka się nie ścięły.

Szczerze mówiąc nie pokładałam w tym daniu zbyt wielkich nadziei, a tymczasem bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Z resztą nie tylko mnie.

Zobacz też inne przepisy na tarty:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE