Tartaletki z kapustą i śliwkami

Tartaletki z kapustą i śliwkami

Tartaletki z kapustą i śliwkami doskonale sprawdzą się jako przekąska na Boże Narodzenie, Sylwestra lub imprezę.

Ciasto francuskie to coś co zawsze powinniście mieć w lodówce. Świetnie sprawdza się, gdy nie bardzo wiadomo co przygotować na obiad i ratuje gdy odwiedzają nas niespodziewani (i głodni!) goście. Za każdym razem, kiedy robię z niego coś nowego, dziwię się, jak wielki potencjał drzemie w tym produkcie. Raczej mało kto robi samodzielnie ciasto francuskie, dlatego nie miejcie wyrzutów sumienia, kupując to gotowe – wybierzcie to z najlepszym składem i cieszcie się jego wszechstronnością.

Dzisiaj ciasto zamieniłam w małe tartaletki z kapustą i śliwkami, które idealnie sprawdzą się np. podczas przyjęcia. Poniższe składniki możecie także zamienić w dużą tartę, która będzie stanowiła wspaniały obiad. Bo kto powiedział, że kapustę z grzybami trzeba jeść tylko w Wigilię?

Przepis na tartaletki z kapustą i śliwkami

Składniki na tartaletki z kapustą i śliwkami:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

Kapusta ze śliwkami:

  • 500 g kapusty kwaszonej
  • 100g suszonych grzybów
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżeczka kminku
  • Listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • Sól, pieprz

Jak zrobić tartaletki z kapustą i śliwkami

Grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez 2 godziny. Następnie gotujemy je aż zmiękną. Zachowujemy wodę. Kapustę wyciskamy, grubo siekamy, a następnie podlewamy wodą i gotujemy z dodatkiem kminku, oliwy, ziela angielskiego oraz listka laurowego, przez ok 40. minut. Na patelni rumienimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy do niej odcedzoną kapustę, posiekane grzyby oraz grubo pokrojone śliwki. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz dokładnie mieszamy, dodając do niego część wody z grzybów.

Z ciasta francuskiego wycinamy koła. Na środku każdego z nich układamy dużą łyżkę farszu. By tartaletki były wyższe, na każdym kole możemy położyć jeszcze jedno, z wyciętym mniejszym kółkiem w środku. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu dopełniamy tartaletki farszem.

Zobacz też inne przepisy na przekąski

> Tosty z boczniakami i hummusem

> Spring rolls z kurczakiem i ananasem

> Roladki z bakłażana z boczkiem

> Koreczki z szynką

> Ryba po grecku



KOMENTARZE