Tort Kinder – siódme urodziny bloga

Tort Kinder – siódme urodziny bloga

Tort kinder to świetny deser zarówno dla tych małych, jak i nieco większych dzieci. Każdemu się spodoba.Aż trudno mi w to uwierzyć, ale właśnie dzisiaj mija siedem lat odkąd założyłam bloga. To, co zaczęło się zupełnie przypadkowo i tak naprawdę nie miało być niczym poważnym, stało się całkiem istotnym elementem mojego życia. Gdyby nie to całkiem przypadkowe wydarzenie sprzed siedmiu lat prawdopodobnie nie poznałabym wielu wspaniałych ludzi, nie odbyłabym wielu niesamowitych rozmów oraz nie zobaczyłabym wielu niewiarygodnych miejsc.

Ogromnie wam dziękuję za te wszystkie wspólnie spędzone lata oraz za to, że codziennie dajecie mi siłę do tego, żeby tworzyć coś nowego. Mam nadzieję, że kolejne siedem (a potem kolejne i kolejne.. :)) jeszcze przed nami!

Tymczasem pomyślałam sobie, że urodziny nie mogą obyć się bez tortu. I to takiego nawet odrobinę przesadzonego – bardzo słodkiego i bardzo pysznego. Jakie ciasto wybrać? Dla mnie odpowiedź była prosta: tort kinder, który chodził za mną już od dłuższego czasu i nadaje się w sam raz do świętowania specjalnych okazji. Koniecznie spróbujcie!

Przepis na tort kinder

Przepis na tort kinder

Składniki na tort kinder:

Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 130 g mąki tortowej
  • 50 g kakao
  • 160 g cukru

Krem budyniowy:

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • tabliczka mlecznej czekolady

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 łyżki śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • Jajko niespodzianka
  • Rurki czekoladowe
  • Czekoladki kinder
  • Batoniki kinder bueno

Jak zrobić tort kinder?

Biszkopt czekoladowy:

Jajka, których używasz powinny być w temperaturze pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając do nich wcześniej szczyptę soli  (dzięki niej piana ubije się szybciej i łatwiej).  Znakiem, że białka są dobrze ubite będą tworzące się na nich „szczyty”. Powinieneś również móc obrócić miskę do góry nogami bez wyrzucenia z niej masy.

Do ubitych białek zacznij stopniowo dodawać cukier. Miksuj masę na niższych obrotach. Następnie zacznij dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując.

Mąkę i kakao przesiej przez sitko. Zacznij je stopniowo dodawać do masy jajecznej. Najlepiej będzie, jeśli od tego momentu zaczniesz mieszać masę delikatnie przy pomocy szpatułki. W ten sposób dodatkowo napowietrzysz biszkopt i będzie jeszcze wyższy.

Przelej ciasto do okrągłej tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłeś wcześniej papierem do pieczenia.

Biszkopt piecz przez 30-40 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto będzie gotowe, gdy wbity w nie patyczek wyjdzie zupełnie czysty.

Po upieczeniu foremkę z ciastem należy upuścić z wysokości ok. pół metra. Rozrywa to bąbelki powietrza wewnątrz, przez co biszkopt zachowa swoją formę. Czasem dla pewności upuszczam go dwa razy (naprawdę nie ma się czego obawiać!).

Po „rzucaniu” biszkopt odstaw do wystudzenia. Dopiero wtedy wyjmij  go z formy i przekrój na trzy blaty.

Krem budyniowy:

W średniej wielkości garnku zmiksuj żółtka z cukrem, cukrem i ekstraktem waniliowym, budyniem śmietankowym, mąką oraz mlekiem. Powoli zagotuj całą masę na niewielkim ogniu, do momentu uzyskania bardzo gęstego budyniu. Odstaw do przestygnięcia.

Chłodny budyń zmiksuj z miękkim masłem do momentu uzyskania gładkiego kremu.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie zmiksuj ją z 1/3 kremu. W ten sposób uzyskasz dwie masy: śmietankową i kakaową.

Złożenie tortu i dekoracja:

Przekrój biszkopt na trzy blaty. Złóż tort w kolejności od spodu: biszkopt, warstwa kremu śmietankowego, biszkopt, warstwa kremu czekoladowego, biszkopt. Następnie cały tort dokładnie posmaruj resztą kremu śmietankowego. Na środku wyciśnij przy pomocy szprycy dekorację, podobnie wykończ dół tortu.

Rozpuść gorzką czekoladę ze śmietanką i masłem. Dokładnie wymieszaj i lekko przestudź, a następnie udekoruj tort dookoła, tak aby polewa po nim spływała cienkimi stróżkami. Na środku ułóż chaotycznie połamanie kawałki batoników kinder, jajka niespodzianki, kinder bueno oraz rurek czekoladowych.

Gotowe!

Zobacz też inne przepisy na ciasta:

> Cytrynowiec – ciasto cytrynowe

> Murzynek z gruszkami

> Tarta z figami i pieczonym jogurtem

> Sernik z brzoskwiniami

> Idealny biszkopt



KOMENTARZE