Tosty z awokado i jajkiem

Tosty z awokado i jajkiem

Co powiecie na tosty z awokado i jajkiem? Świetny pomysł na smaczny początek dnia.

Śniadanie to zdecydowanie jeden z najbardziej kłopotliwych dla mnie posiłków. Początkowo wielkim problemem było dla mnie w ogóle zmuszenie się do zjedzenia czegokolwiek przed wyjściem do pracy. Doskonale wiem, że wielu z Was również miewa ten problem. Nie wiem czy macie może jakieś złote rady, dzięki którym byłoby to łatwiejsze. Jeśli tak, zostawcie je w komentarzach – z pewnością przydadzą się innym!

W moim przypadku nie zadziałały żadne frazesy o tym, że „śniadanie to najważniejszy posiłek dnia” itd. Po prostu zdrowy rozsądek podpowiadał, że wypadałoby zrobić z tego nawyk. Faktycznie po kliku tygodniach wchodzi to w krew. Ale zaraz potem pojawił się kolejny śniadaniowy problem – nuda. Ileż dni pod rząd można jeść owsiankę lub jogurt? Jednym z moich noworocznych postanowień jest zdecydowanie poszerzenie śniadaniowego repertuaru. Zaopatrzyłam się już w kilka książek oraz potężną listę blogów, które serwują ciekawe przepisy na śniadanie. Teraz tylko należy to wdrożyć w życie.

Na pierwszy ogień pójdą szybkie przepisy na śniadanie, które nie wymagają zbyt wiele czasu ani wysiłku i świetnie nadają się do przygotowania przed wyjściem do pracy. W takich przypadkach świetnie sprawdza się np. pieczony grejpfrut lub tak podane śniadanie w słoiku. Jeśli jednak macie ochotę na wersję wytrawną, koniecznie wypróbujcie ten przepis na tosty z awokado. Gwarantuję, że nie raz do niego powrócicie.

Przepis na tosty z awokado i jajkiem – zdrowe śniadanie

Składniki:

  • 3 kromki pieczywa razowego
  • masło do smarowania
  • 1 awokado
  • pół niedużej czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 jajko ugotowane na półmiękko
  • kilka rzodkiewek
  • szczypta ostrej papryki

Jak zrobić tosty z awokado i jajkiem?

Zacznij od przygotowania szybkiej pasty z awokado: obierz awokado, dodaj sól, sok z cytryny i pieprz. Rozgnieć wszystko widelcem, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę. Dokładnie wymieszaj.

W międzyczasie przygotuj tosty: chleb opiecz z obu stron, tak aby był chrupki. Jeśli masz ochotę, możesz posmarować go masłem.

Na każdą z kromek wyłóż sporą porcję pasty z awokado. Dodaj pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz jajko (aby jajko było ugotowane na półmiękko należy gotować je około 6 minut). Całość oprósz pikantną papryką. Gotowe!



KOMENTARZE