Tosty z boczniakami i hummusem

Tosty z boczniakami i hummusem

Weekendowy poranek, a wy nie wiecie co zrobić na śniadanie? Tosty z boczniakami to odpowiedź na wasze troski!Czy dla was śniadania to też spory dylemat? Zwłaszcza te weekendowe? Byłoby bardzo fajnie zjeść wtedy coś ciekawszego niż zwykłą kanapkę z serem lub płatki na mleku. Tylko co? No właśnie!

Przygotowanie oryginalnego śniadania dla całej masy ludzi stanowi naprawdę spore wyzwanie. Musi być nie tylko ciekawe, ale też niezbyt długie w przygotowaniu. W końcu nikt nie ma ochoty marnować wolnego poranka na ślęczenie w kuchni. No właśnie, co szybkiego i smacznego można zjeść o poranku?

Jakiś czas temu pokazywałam wam przepis na bajgle z pstrągiem i serkiem cytrynowym >>KLIK<<, które (sądząc po statystykach) bardzo wam się spodobały. W jeszcze szybszej wersji możecie zrobić tosty z pastą awokado >>KLIK<< – proste, smaczne i wyjątkowo sycące. Jeśli macie ochotę nieco popracować dzień wcześniej, przygotujcie scones >>KLIK<< czyli tradycyjne, brytyjskie bułeczki, które wprost rozpływają się w ustach. A jeżeli potrzebujecie czegoś ekstra fit, spróbujcie pieczonego grejpfruta >>KLIK<< kilka minut roboty i smaczny posiłek macie gotowy.

Co jeszcze? Dziś do waszej śniadaniowej listy dołączę coś naprawdę super – tosty z boczniakami i hummusem. Właściwie możecie wykorzystać dowolny rodzaj grzybów, ale ja akurat wyjątkowo lubię boczniaki i staram się, zawsze mieć je w kuchni. Głęboki, orzechowy smak grzybów idealnie komponuje się z hummusem. Z resztą… Sami się przekonajcie!

Tosty z boczniakami i hummusem

Przepis na tosty z boczniakami i hummusem

  • 400 g boczniaków lub innych grzybów
  • łyżka masła
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz
  • łyżka octu balsamicznego
  • hummus (może być kupny, ale przepis na domowy hummus znajdziesz tutaj >>KLIK<<)
  • 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa

Jak zrobić tosty z boczniakami i hummusem?

Grzyby oczyść i szybko opłucz pod bieżącą wodą. W międzyczasie rozpuść na patelni rozpuść masło z dodatkiem oleju – dzięki czemu masło się nie przypali. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzuć na niego grzyby. Smaż do momentu aż boczniaki dobrze się zrumienią i staną się złoto-brązowe. Dodaj do nich ocet balsamiczny i poczekaj aż całkowicie odparuje. Dopraw je solą i pieprzem.

Zgrilluj każdą z kromek z obu stron, aby były chrupiące. Posmaruj je grubą warstwą hummusu, a następnie wyłóż na każdej kromce solidną porcję grzybów. Całość posyp listkami świeżego tymianku i gotowe. Możesz zajadać!



KOMENTARZE