Tosty z morelami i serem pleśniowym

Tosty z morelami i serem pleśniowym

Tosty z morelami i serem pleśniowym pozwolą wam raz na zawsze pożegnać śniadaniową nudę.

Nie cierpię Instagrama. Ale uprzedzam – nie przeczytacie w tym miejscu nic o bezdusznej korporacji, ani o tym, w jaki sposób ten serwis wypacza nasze postrzeganie rzeczywistości. Moje problemy są zdecydowanie bardziej przyziemne.

Często widzę tam mnóstwo ciekawych inspiracji kulinarnych, które migają mi przed okiem na kilkanaście sekund. Mam je wyryte w mózgu, ale nigdy nie potrafię powrócić do ich autorów. Wiem, że istnieje tam magiczna opcja „zapisz”, ale w moim wypadku pewnie byłaby to kolejna lista, do której nigdy nie zajrzę.

No dobrze. Dość marudzenia. Wszystko to sprowadza się do tego, aby wytłumaczyć się nieco, że kompletnie nie wiem, komu zawdzięczam pomysł na tosty z morelami i serem pleśniowym. Kiedyś przeglądałam Instagram i mignął mi ten pomysł. Potem gnieździł mi się w głowie i nie dawał spokoju, a gdy znajoma obdarowała mnie ogromną ilością moreli, wiedziałam, że muszę natychmiast go przygotować.

Nie obawiajcie się połączenia owoców z serem pleśniowym. Jest naprawdę znakomite! Jeżeli do tej pory nie mieliście okazji go przetestować, dajcie mu szansę. Gwarantuję, że przypadnie wam do gustu.

Przepis na tosty z morelami i serem pleśniowym

Składniki na tosty z morelami i serem pleśniowym:

  • 4 kromki ulubionego pieczywa (u mnie ciemne, razowe. Możesz wykorzystać bezglutenowe)
  • masło do posmarowania chleba
  • 6 moreli
  • kilka gałązek świeżego tymianku (możesz użyć suszonego – 2 duże szczypty)
  • 2 łyżeczki miodu
  • ok. 100 g sera z niebieską pleśnią (np. grogonzola, rokpol lub lazur)
  • sól, pieprz

Jak zrobić tosty z morelami i serem pleśniowym?

Każdą z kromek posmaruj dokładnie masłem.

Morele pokrój w średniej grubości półplasterki. Skrop je miodem, dodaj listki tymianku, szczyptę soli oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wymieszaj.

Rozkrusz ser pleśniowy na każdą z kromek, a następnie wyłóż na nie morele.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut, do momentu aż ser się rozpuści, a morele delikatnie zrumienią. Uważaj, aby nie przypalić chleba.

Podawaj na ciepło. Z dodatkową porcją tymianku.

Interesują cię inne przepisy na śniadania? Przetestuj te:

> Tosty z awokado i jajkiem

> Bajgle z pstrągiem i cytrynowym serkiem

> Tosty z boczniakami i hummusem

> Scones – brytyjskie bułeczki

> Zapiekanka chlebowa



KOMENTARZE