Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Czy wy też nie wyobrażacie sobie wigilijnej kolacji bez barszczu z uszkami? A może na waszych stołach króluje grzybowa lub zupa rybna? A może w ogóle nie serwuje się zupy?

W moim domu uszka z grzybami są pozycją obowiązkową, chociaż czasem podaje się je także z kapustą i grzybami. Jednak te z samym farszem grzybowym są dla mnie bardziej wyczekane. No i coż, nie ma się co sprzeczać, najlepiej smakują właśnie w Wigilię.

Przepis na uszka z grzybami

Składniki na uszka z grzybami

Farsz do uszek:

  • 100-150 g suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybki lub borowiki)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia

Ciasto na uszka:

Przepis na ciasto na pierogi

Jak zrobić uszka z grzybami?

Rozpocznij od przygotowania farszu. Grzyby namocz przez 3-4 godziny w niedużej ilości wody – powinny być zaledwie przykryte. Aby nie wypływały na wierzch miseczki, możesz je dodatkowo obciążyć niewielkim talerzykiem lub pokrywką.

Namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły przelej do niedużego garnuszka. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Grzyby powinny zmięknąć.  Odcedź je na sitku, ale nie wylewaj płynu w którym się gotowały – z pewnością przyda ci się do zupy grzybowej lub kapusty z grzybami.

Cebulę posiekaj w kostkę, a następnie zeszklij na średniej ilości oleju. Powinna zmięknąć i się zezłocić. Uważaj, aby jej nie przypalić.

Odcedzone grzyby przełóż na deskę, a następnie bardzo drobno posiekaj przy pomocy dużego noża. Następnie wymieszaj je z cebulą i ponownie przesiekaj kilkukrotnie cały farsz. Dopraw solą i pieprzem. Aby przyspieszyć pracę, możesz krótko zmiksować grzyby z cebulą, uważając, aby nie zrobiła się z nich papka. Odstaw farsz do przestygnięcia.

Ciasto przygotowane z tego przepisu rozwałkuj na grubość około 5 mm. Następnie z każdego płatu ciasta wycinaj kółka przy pomocy foremki lub szklanki o niedużej średnicy. Pamiętaj, że uszka nie powinny być zbyt duże.

Na środek każdego z kółek wyłóż łyżeczkę farszu. Zlep ze sobą brzegi, a następnie sklej dwa końce stworzonego w ten sposób pierożka. Złącz je dosyć mocno, aby nie rozkleiły się w trakcie gotowania.

Powtarzaj tę czynność do momentu skończenia ciasta lub farszu.

Uszka z grzybami gotuj w osolonej wodzie. Poczekaj aż wypłyną na wierzch, a następnie gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Podawaj z barszczem.

Jak mrozić uszka z grzybami?

Jeśli robisz uszka na Wigiię, możesz przygotować je ze sporym wyprzedzeniem, a następnie zamrozić. Rozłóż je równomiernie na tacce, tak aby się nie dotykały. Zamróź je w ten sposób, a dopiero później przełóż je do woreczków lub pudełek. Dzięki temu się nie posklejają.

Tym sposobem możesz mrozić zarówno uszka surowe, jak i obgotowane. Pamiętaj jedynie, aby obgotowane uszka nieco obsuszyć.

Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie:

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE