Seler pieczony w całości wg Jamiego Olivera

Seler pieczony w całości wg Jamiego Olivera

Zbliża się długi weekend i z pewnością wielu z was będzie miało trochę więcej czasu na gotowanie.Warto więc wymyślić coś ciekawego, co zaskoczy waszych bliskich. I chyba mam dla was jeden z takich przepisów.

Kiedy jakiś czas temu zobaczyłam w książce Jamiego Olivera “Mózg zombie” od razu byłam zainteresowana. Dosyć szybko okazało się, że tajemniczy mózg to nic innego jak pieczony w całości seler. Podany w tej formie zyskuje nieziemski, bardzo ciekawy smak, który znacząco różni się od dobrze znanego mi smaku surowego selera.

Co prawda upieczenie selera w całości wymaga nieco czasu, ale w końcu od tego są długie weekendy? Wkładacie go do piekarnika, zapominacie, a potem cieszycie się pysznym dodatkiem do obiadu. Latem możecie przygotować takiego selera w żarze ogniska – zyska cudowny posmak.

Tak przygotowany pieczony seler, pokrojony na grube plastry, może z powodzeniem zastąpić mięso w obiedzie. Świetnie zgra się z kaszą, sosem grzybowym i surówką. Możecie też zaserwować go jako przekąskę np. z dipem z sera pleśniowego lub dipem z fety. Pycha!

Przepis na selera pieczonego w całości wg. Jamiego Olivera

Składniki:

  • 1 nieduży seler
  • 8 gałązek świeżego tymianku
  • główka czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 30 g masła
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Jak zrobić selera pieczonego w całości wg. Jamiego Olivera?

Selera dokładnie oczyść, upewniając się, że nie ma w nim żadnych zanieczyszczeń ani kawałków ziemi.

Na blacie rozłóż spory arkusz folii aluminiowej. Pośrodku umieść selera. Obficie skrop go oliwą oraz oprósz solą i pieprzem. Obłóż selera listkami laurowymi, tymiankiem oraz ząbkami czosnku w łupinkach. Na górze selera ułóż kawałek masła.

Szczelnie zawiń selera w folię, zostawiając niewielki otwór u góry. Umieść selera w naczyniu żaroodpornym. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 2-2,5 godziny, do momentu aż warzywo będzie całkowicie miękkie.

Przed podaniem pokrój selera w plastry, polej sosem powstałym w czasie pieczenia, obłóż czosnkiem wyciśniętym z łupinek i posyp świeżym tymiankiem.



KOMENTARZE