Wiejski chleb bez wyrabiania

Wiejski chleb bez wyrabiania

Wiejski chleb bez wyrabiania zaskoczył mnie swoją prostotą. To dosłownie 10 minut roboty, a efekt jest niesamowity.

Przepis na wiejski chleb bez wyrabiania

Składniki na wiejski chleb bez wyrabiania

  • 450 g mąki uniwersalnej (typ 550) + naddatek do podsypania
  • 375 ml ciepłej wody (nie wrzącej)
  • 4 g suchych drożdży
  • łyżeczka soli

Jak zrobić wiejski chleb bez wyrabiania

Rozpocznij od przesiania mąki na sitku – w ten sposób będzie ona bardziej napowietrzona, a chleb stanie się lżejszy. Przesyp mąkę do misy miksera oraz dodaj do niej sól i drożdże. Na niskich obrotach zacznij mieszać wszystkie składniki, stopniowo dodając ciepłą wodę. Podnieś nieco obroty miksera i poczekaj aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zajmie to dosłownie 2-3 minuty.

Powstałe w ten sposób ciasto będzie dosyć rzadkie i klejące, ale nie musisz się tym przejmować. Misę przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (u mnie chleb zazwyczaj wyrasta przez noc).

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę obficie wysypaną mąką (aby wyjąć ciasto, może przydać się sylikonowa szpatułka). Wierzch również obsyp mąką. Nie wyrabiaj ciasta – wystarczy zebrać brzegi pod spód, aby uformować zgrabną, niewielką kulkę. Bochenek przełóż na kawałek papieru do pieczenia podsypanego mąką.

Chleb odstaw do ponownego wyrośnięcia na minimum 30 minut, jednak jeśli masz czas, zostaw ciasto do wyrośnięcia nawet na 2 godziny – chleb będzie wówczas bardziej puszysty. Tuż przed pieczeniem, natnij wierzch chleba w 3-4 miejscach, aby powstały długie paski.

Rozgrzej piekarnik do 260 stopni, a razem z nim garnek z pokrywką, który nadaje się do piekarnika (ewentualnie, wysokie, zamykane naczynie żaroodporne. Kiedy piekarnik będzie nagrzany, ostrożnie wyjmij garnek i włóż do niego chleb. Piecz pod przykryciem przez 20 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10 minut, aby skórka ładnie się zarumieniła i stała się jeszcze bardziej chrupka.

Następnie wyjmij ostrożnie chleb z garnka i (o ile dasz radę wytrzymać) pozostaw go do przestygnięcia.

Zobacz też inne przepisy na pieczywo

> Przepis na bajgle

> Przepis na domowe chlebki pita

> Przepis na chleb buraczany

> Przepis na prosty chleb razowy na sodzie

> Chleb tygrysi

> Scones – brytyjskie bułeczki śniadaniowe



KOMENTARZE