Wielkanocna sałatka Dziadka

Wielkanocna sałatka Dziadka

Wielu różnych rzeczy może braknąć na wielkanocnym stole. Może na nim nawet nie być żurku lub barszczu białego, ale zawsze musi pojawić się na nim wielkanocna sałatka mojego Dziadka. Właściwie nie wiem skąd to danie wzięło się w naszej rodzinie, ale pamiętam, że po prostu było od zawsze.

W dzieciństwie razem z moją siostrą nazywałyśmy tę sałatkę „Mamałygą„, chociaż z tą rumuńską potrawą z kaszki kukurydzianej to ona nie ma nic wspólnego. Niemniej jakoś tak przylgnęła do niej ta nazwa. Śniadanie wielkanocne już zawsze będzie kojarzyło się z Dziadkiem pochylającym się nad wielką, ceramiczną miską krojącym do niej kolejne składniki „Mamałygi”. Kiedy byłam mała, skupiałam się głównie na wyjadaniu z niej jajek. Jakoś nigdy i w żadnej podobnej konfiguracji nie chcą smakować równie dobrze. Magia.

Mój kochany Dziadek nieszczególnie przepada za gotowaniem i kulinarnymi eksperymentami, więc jego sałatka też ma w sobie ten szczególny rodzaj męskiej subtelności. Zawiera w sobie niemal wszystkie wytrawne składniki ze świątecznego koszyczka, co czyni z niej właściwie kwintesencję Wielkanocy. Mnóstwo mięsa, jeszcze więcej jajek i masa chrzanu.Właśnie ten ostatni składnik stanowi tutaj podstawę: najlepszym wyborem będzie taki własnoręcznie ucierany. Najważniejszym jest, aby miał naprawdę intensywny smak i aromat.

A jak to wygląda w Waszych domach? Zajadacie się jakimiś nietypowymi potrawami, które przekazuje się z pokolenia na pokolenie, tak jak wielkanocna sałatka mojego Dziadka? A może wprowadziliście do świątecznego menu jakieś nowości, które na stałe wpisały się do wielkanocnego repertuaru Waszej rodziny? Czekam na Wasze odpowiedzi w komentarzach.

Tutaj znajdziesz inne >> przepisy na Wielkanoc <<

Przepis wielkanocna sałatka Dziadka

Wielkanocna sałatka dziadka składniki:

(tak naprawdę proporcje zależą od humoru Dziadka, więc możecie śmiało je modyfikować)

  • 6 jajek
  • 150 g wędzonej szynki
  • 80 g wędzonego boczku
  • 1 kiełbasa (np. śląska)
  • 5 łyżeczek chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • Sól, pieprz

Wielkanocna sałatka dziadka – jak zrobić?

Jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę. Kawałki nie muszą być szczególnie równe, ale powinny być dosyć duże.

Każdy rodzaj mięsa także pokrój w kostkę. Dodaj do jajek razem z musztardą i chrzanem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Gotowe!

Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE