Wigilijna kapusta z grochem

Wigilijna kapusta z grochem

Czy na waszych świątecznych stołach pojawia się wigilijna kapusta z grochem? W moim domu jest to danie obowiązkowe.

Z niewiadomych przyczyn, podobnie jak wigilijna kapusta z grzybami, smakuje wyjątkowo tylko 24 grudnia. Ewentualnie w kilka kolejnych dni. Ale jeśli zrobić ją np. w lipcu? Owszem, wciąż jest smaczna, ale… No właśnie. Sami z pewnością wiecie, o co mi chodzi.

Prawdopodobnie w każdym domu wigilijna kapusta z grochem jest przygotowywana nieco inaczej i chętnie poznam Wasze receptury. Zdecydowanie nie jest to danie fotogeniczne, jednak warto ją przygotować wyłącznie ze względu na smak. Mogę ją podjadać przez całe święta!

Wigilijna kapusta z grochem – przepis

Wigilijna kapusta z grochem – składniki:

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 250 g grochu łuskanego
  • 1 duża cebula
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • ¼ łyżeczki kminku

Wigilijna kapusta z grochem – jak zrobić?

Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki, jeśli są bardzo długie. Przełóż ją do garnka i zalej niedużą ilością wody, tak aby ją delikatnie przykrywała. Dodaj liście laurowe, kminek oraz ziele angielskie. Gotuj kapustę na niedużym ogniu do momentu aż będzie miękka.

Groch przepłucz kilkukrotnie na sitku. Przesyp go do garnka i zalej wodą, tak aby przykrywała go na ok. 1-2 cm. Posól wodę, a następnie gotuj groch do momentu aż większość ziarenek będzie bardzo miękka , a cześć zupełnie się rozpadnie. Pamiętaj o częstym mieszaniu grochu, aby się nie przypalił. W razie potrzeby dodaj niedużą ilość wody. Groch powinien wchłonąć niemal cały płyn, a ty powinieneś uzyskać gęstą, grudkowatą masę.

W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na oleju do momentu uzyskania złocistego koloru.

Kapustę wymieszaj z grochem i cebulą. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw na kilka godzin, a najlepiej całą noc w chłodne miejsce. Kapusta z grochem to kolejna potrawa, która podobnie jak bigos lub kapusta z grzybami, zyskuje na smaku wraz z czasem, dlatego warto przygotować ją 1-2 dni przed Wigilią.

Sprawdź też inne przepisy na Boże Narodzenie:

> Ryba po grecku

> Wigilijna kapusta z grzybami

> Zakwas buraczany na barszcz

> Bożonarodzeniowe nalewka z pomarańczy

> Wigilijne śledzie z żurawiną

> Marynowane kulki rybne

> Inne przepisy na Boże Narodzenie – kliknij



KOMENTARZE