Wigilijna kapusta z grochem

Wigilijna kapusta z grochem

Czy na waszych świątecznych stołach pojawia się kapusta z grochem? W moim domu jest to danie obowiązkowe. Ogromnie ją lubię, ale właściwie przygotowują ją tylko raz w roku – na Wigilię właśnie.

Z niewiadomych przyczyn, podobnie jak wigilijna kapusta z grzybami, smakuje wyjątkowo tylko w ten dzień.

Prawdopodobnie w każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej i chętnie poznam Wasze receptury. Zdecydowanie nie jest to danie fotogeniczne, jednak warto ją przygotować wyłącznie ze względu na smak. Mogę ją podjadać przez całe święta!

Przepis na wigilijną kapustę z grochem

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 250 g grochu łuskanego
  • 1 duża cebula
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • ¼ łyżeczki kminku

Jak zrobić wigilijną kapustę z grochem?

Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki, jeśli są bardzo długie. Przełóż ją do garnka i zalej niedużą ilością wody, tak aby ją delikatnie przykrywała. Dodaj liście laurowe, kminek oraz ziele angielskie. Gotuj kapustę na niedużym ogniu do momentu aż będzie miękka.

Groch przepłucz kilkukrotnie na sitku. Przesyp go do garnka i zalej wodą, tak aby przykrywała go na ok. 1-2 cm. Posól wodę, a następnie gotuj groch do momentu aż większość ziarenek będzie bardzo miękka , a cześć zupełnie się rozpadnie. Pamiętaj o częstym mieszaniu grochu, aby się nie przypalił. W razie potrzeby dodaj niedużą ilość wody. Groch powinien wchłonąć niemal cały płyn, a ty powinieneś uzyskać gęstą, grudkowatą masę.

W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na oleju do momentu uzyskania złocistego koloru.

Kapustę wymieszaj z grochem i cebulą. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw na kilka godzin, a najlepiej całą noc w chłodne miejsce. Kapusta z grochem to kolejna potrawa, która podobnie jak bigos lub kapusta z grzybami, zyskuje na smaku wraz z czasem, dlatego warto przygotować ją 1-2 dni przed Wigilią.



KOMENTARZE