Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu

Jedni go kochają, a inni unikają za wszelką cenę. Pewnym jest, że wigilijny kompot z suszu musi zawsze pojawić się na świątecznym stole.

Kiedy byłam mała, nazywaliśmy go „drewnianym kompotem” i gdy teraz o tym myślę, było w tym trochę racji. Wigilijny kompot z suszu zyskuje swój charakterystyczny posmak dzięki mieszance suszonych owoców, spośród których niektóre bywają wędzone.

Jak się okazuje, włączenie kompotu z suszu do kanonu wigilijnych potraw ma wiele sensu. Napój ten doskonale wpływa na nasz układ trawienny, regulując metabolizm oraz przyspieszając trawienie. Sami przyznacie, że dzięki tym właściwościom idealnie pasuje do wigilijnego biesiadowania?

Z doświadczenia wiem, że niektórzy go kochają, a inni omijają szerokim łukiem. A wy w której grupie się znajdujecie? Popijacie wigilijny kompot z suszu, czy raczek mówicie pas?

wigilijny kompot z suszu

Przepis na wigilijny kompot z suszu

Składniki na wigilijny kompot z suszu

  • ok. 600 g mieszanki suszonych owoców np.:
    • jabłka suszone
    • gruszki suszone
    • śliwki suszone lub wędzone
    • morele suszone
    • rodzynki
  • skórka obrana z połowy pomarańczy
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 laska cynamonu

Jak zrobić wigilijny kompot z suszu?

Suszone owoce przełóż do sporego garnka. Zalej je wodą, a następnie odstaw na około 2 godziny. Jeśli przygotowujesz kompot z wyprzedzeniem, pozostaw owoce do namoczenia w przez całą noc.

Jeżeli uważasz, że owoce wciągnęły za dużo wody i kompotu wyjdzie za mało, dolej do garnka więcej wody. Dodaj także skórkę z pomarańczy, cukier oraz cynamon.

Kompoty gotuj na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut. Owoce powinny całkowicie zmięknąć, a kompot stać się bardzo aromatyczny.

Wigilijny kompot z suszu możesz podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Z pewnością znajdzie się też wielu chętnych na pływające w nim owoce.

Zobacz też inne przepisy wigilijne:

> Uszka do barszczu

> Pierogi z kapustą i grzybami

> Idealne ciasto na pierogi

> Kapusta z grzybami

> Kapusta z grochem

> Piernik żydowski

> Paszteciki z grzybami

> Ryba po grecku

> Zakwas buraczany na barszcz

> Śledzie z żurawiną

 



KOMENTARZE