Wytrawna sałatka z truskawek i szpinaku

Wytrawna sałatka z truskawek i szpinaku

Sałatka jest bardzo prosta, a będziemy potrzebować do niej:

  • niewielki pęczek szpinaku
  • 1 duża kulka mozarelli
  • 200g makaronu penne
  • 200 g truskawek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 100 ml oliwy z oliwek

Dressing do sałatki przygotowujemy mieszając ocet balsamiczny z oliwą z oliwek i z 50 gramami zmiksowanych truskawek. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji odstawiamy do schłodzenia

Makaron gotujemy al dente dodajemy do niego pokrojone w ósemki truskawki i szpinak (jeśli liście są duże, warto je delikatnie porozrywać na mniejsze kawałki) Szybko mieszamy tak by szpinak się za bardzo nie sparzył.

Przekładamy na talerze. Na każdą z porcji rozrywamy kawałki mozzarelli. Polewamy dressingiem.



KOMENTARZE