Zakwas buraczany na barszcz

Zakwas buraczany na barszcz

Zakwas buraczany jest wam niezbędny, aby przygotować tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony.

Jaką zupę jadacie w czasie świąt? W niektórych domach jest to zupa grzybowa, w innych pojawia się zupa migdałowa. Ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez cudownego barszczu czerwonego z uszkami. Oczywiście, taki najprawdziwszy wigilijny barszcz musi być przygotowany na zakwasie. Obecnie raczej nie ma problemu z jego zakupem, ale kiedyś poświęciłam chwilę na przestudiowanie ich etykiet i włosy stanęły mi dęba.

Tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że domowy zakwas buraczany na barszcz to najlepsze rozwiązanie i w tym wypadku nie ma co chodzić na kompromisy. Zwłaszcza, że przygotowanie zakwasu buraczanego jest niezwykle proste i wymaga jedynie nieco cierpliwości. Z resztą przekonajcie się sami!

Przepis na zakwas buraczany na barszcz czerwony, jak zrobić zakwas buraczany na barszcz czerwony
zakwas buraczany

Przepis na zakwas buraczany na barszcz

Składniki na zakwas buraczany:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli

Jak zrobić zakwas buraczany na barszcz?

Zacznij od oczyszczenia buraków – wyszoruj je i odetnij końców. Nie musisz obierać ich ze skórki, ale jeśli masz trochę wolnego czasu, możesz to zrobić.

Pokrój buraki w grubą kostkę lub ósemki. Ułóż je w naczyniu, w którym będziesz przygotowywać zakwas – najlepiej sprawdzi się wykonane z kamionki, chociaż szklane również się nadaje.

Dodaj do buraków wszystkie przypraw. Całość zalej wodą, tak aby w całości przykryła buraki. Zamknij słoik i odstaw go w ciemne i średnio ciepłe miejsce. Po 2 dniach na powierzchni zakwasu buraczanego powinna pojawić się piana – zbierz ją. Zakwas powinien kisić się od 5 do 10 dni. Przed użyciem przecedź go dokładnie przez gazę. Następnie możesz wykorzystać go do przygotowania barszczu czerwonego.

Co zrobić, aby zakwas buraczany zrobił się szybciej?

Jeśli chcesz, aby twój zakwas buraczany zrobił się szybciej, możesz nieco przyspieszyć ten proces. Są na to dwa sposoby. W pierwszym wypadku będziesz potrzebować serwatkę lub wodę z ogórków kiszonych (takich prawdziwych, a nie kwaszonych). Dodanie łyżki do zakwasu, przyspieszy proces kiszenia. Podobny efekt osiągniecie układając na powierzchni buraków kromkę chleba przygotowanego na zakwasie.

Przepis na zakwas buraczany na barszcz czerwony, jak zrobić zakwas buraczany na barszcz czerwony
zakwas buraczany

Sprawdź też inne przepisy na Boże Narodzenie:

> Ryba po grecku

> Wigilijna kapusta z grochem

> Wigilijna kapusta z grzybami

> Bożonarodzeniowa nalewka z pomarańczy

> Wigilijne śledzie z żurawiną

> Marynowane kulki rybne

> Inne przepisy na Boże Narodzenie – kliknij



KOMENTARZE