Zapiekane, nadziewane pieczarki

Zapiekane, nadziewane pieczarki

Lubię powracać do starych przepisów, bawić się z nimi i nieco zmieniać. Tak jest w tym wypadku. Jakiś czas temu pojawił się tutaj przepis na zapiekane pieczarki, dzisiaj prezentuję Wam je w wersji dla mięsożerców. 

  • bułka kajzerka
  • pół pęczka pietruszki
  • 2 łyżeczki masła
  • 70 g parmezanu
  • niewielki ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 12 pieczarek

Zacznijmy od bardzo podstawowego sosu pomidorowego. Na patelni (w wersji dla nielubiących zmywać może być to to samo naczynie żaroodporne w którym będziemy wszystko zapiekać) lekko rumienimy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy do niej pastę pomidorową i pokrojone drobno nóżki z pieczarek, chwilę przesmażamy, a następnie dorzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Sos dusimy tak długo, aż pomidory całkowicie się rozpadną, a większość wody odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Na osobnej patelni rumienimy mięso mielone, następnie dodajemy do niego marchewkę startą na drobnych oczkach oraz selera naciowego pokrojonego w kosteczkę, solimy i pieprzymy. Gdy warzywa będą miękkie deglasujemy patelnię winem, gotujemy kilka chwil, aby odparował alkohol, oraz dodajemy kilka łyżek sosu pomidorowego, aby całość była bardziej zwarta.

Obrane kapelusze pieczarek osuszamy, a następnie do każdego z nich nakładamy sporą porcję mięsnego farszu.

Wszystkie składniki potrzebne na skorupkę umieszczamy w blenderze i miksujemy, dodajemy parmezan starty na najdrobniejszych oczkach tarki i dokładnie mieszamy. Każdą pieczarkę obficie posypujemy posypką. Sos rozprowadzamy równomiernie po naczyniu żaroodpornym i wykładamy na nim kapelusze pieczarek.Zapiekamy aż skorupka stanie się złota i chrupiąca, a grzyby miękkie – ok. 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni.



KOMENTARZE