Zapiekane, nadziewane pieczarki

Zapiekane, nadziewane pieczarki

Lubię powracać do starych przepisów, bawić się z nimi i nieco zmieniać. Tak jest w tym wypadku.

Kruszonka:

  • bułka kajzerka
  • pół pęczka pietruszki
  • 2 łyżeczki masła
  • 70 g parmezanu
  • niewielki ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo:

  • 12 pieczarek

Zacznijmy od bardzo podstawowego sosu pomidorowego. Na patelni (w wersji dla nielubiących zmywać może być to to samo naczynie żaroodporne w którym będziemy wszystko zapiekać) lekko rumienimy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy do niej pastę pomidorową i pokrojone drobno nóżki z pieczarek, chwilę przesmażamy, a następnie dorzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Sos dusimy tak długo, aż pomidory całkowicie się rozpadną, a większość wody odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Obrane kapelusze pieczarek osuszamy.

Wszystkie składniki potrzebne na skorupkę umieszczamy w blenderze i miksujemy, dodajemy parmezan starty na najdrobniejszych oczkach tarki i dokładnie mieszamy. Każdą pieczarkę obficie posypujemy posypką. Sos rozprowadzamy równomiernie po naczyniu żaroodpornym i wykładamy na nim kapelusze pieczarek.Zapiekamy aż skorupka stanie się złota i chrupiąca, a grzyby miękkie – ok. 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni.



KOMENTARZE