Zapiekanka rybna Jamiego Olivera

Zapiekanka rybna Jamiego Olivera

Dzisiaj nadszedł czas na proste danie. Coś idealnego na weekend – trzy kroki, nieco więcej składników a efekt fantastyczny. Co prawda potrawa niezbyt fotogeniczna, ale za to jaka smaczna.

Dwóch facetów, których aktualnie karmię było zachwyconych tą zapiekanką, ale czy można się dziwić skoro za tym przepisem stoi sam Jamie Oliver (chociaż z moimi drobnymi modyfikacjami;))?

Zapiekanka rybna Jamie Oliver

Potrzebujemy:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 marchewki
  • Pół pęczka świeżego szpinaku (lub 4 kostki rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 litra mleka
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 250 g białej ryby
  • 150 filetu z łososia bez skóry
  • 300 g zielonego gorszku
  • 200 g ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 100 g sera żółtego (dowolnego rodzaju)
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sok z 1/4 cytryny

Krok 1: Pokrójcie cebule w ósemki (lub szesnastki jeśli macie duże cebule) a marchewkę w dosyć grube talarki. Umieśćcie je w naczyniu żaroodpornym, dodajcie pomidorki koktajlowe, skropcie olejem i oprószcie delikatnie solą. Naczynie włóżcie do do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczcie do momentu aż pomidorki pękną, a warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.

Krok 2: W tym samym czasie na malutkim ogniu doprowadźcie do wrzenia mleko razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się mleka włóżcie ryby i gotujcie do momentu aż ryba będzie krucha dosyć łatwo da się podzielić na płatki nawet palcem. Rybę odkładamy, z mleka wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie.

Krok 3: Ziemniaki kroimy na małą kostkę, gotujemy do miękkości, a groszek rozmrażamy pod strumieniem gorącej wody. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, a groszek rozdrabniamy w mikserze. Do ziemniaków dodajemy masło, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zmiksowany groszek. Dokładnie mieszamy i na samym końcu dodajemy ser starty na drobnych oczkach.

Krok 4: Miękkie warzywa, które piekliśmy w naczyniu żaroodpornym oprószamy mąką a następnie stopniowo dodajemy mleko w którym gotowaliśmy ryby. Mieszamy delikatnie do momentu aż powstanie nam lekko gęsty sos. Dodajemy grubo pokrojony (lub rozmrożony) szpinak, ponownie mieszamy.

Krok 5: Na masę warzywną kruszymy ryby, a następnie wykładamy na nią puree ziemniaczano-groszkowe. Zapiekamy przez ok. 15 minut, do momentu aż wierzch się zrumieni. Podajemy lekko przestudzone.



KOMENTARZE