Zdrowe burgery drobiowe w soczewicy

Zdrowe burgery drobiowe w soczewicy

Każdy z nas ma taki moment kiedy dopada go ochota na hamburgera. Trzeba to przyznać – wszyscy je kochają. Ale kiedy mamy taką zachciankę nie trzeba od razu biec do restauracji spod znaku złotych łuków. Hamburger nie musi być niezdrowy. Co więcej zdrowy hamburger nie musi być nieciekawy i niezbyt smaczny. Z resztą przekonajcie się sami!

Ostatnio postanowiłam trochę poeksperymentować przeglądając zawartość lodówki i kuchennych półek. Tak właśnie powstał ten burger drobiowo-soczewicowy. Soczewica spełnia tutaj dwie ważne role – przede wszystkim sprawia, że mięso nie jest zbyt suche, a po drugie świetnie sprawdza się w roli „panierki” i lekko podsmażona dodaje naszemu burgerowi chrupkości i charakteru.

Jeśli szukacie innych pomysłów na burgery koniecznie wypróbujecie ten przepis na drobiowego burgera w wersji de luxe lub na przykład ten na niestandardowego spaghetti ramen burgera

A jeśli chcecie przygotować wszystko od A do Z to w tym linku znajdziecie przepis na pyszne bułeczki.

Potrzebujemy

Na 4 burgery:

  • 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść drobno startego sera żółtego
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g zielonej soczewicy
  • spora szczypta soli
  • kilka gałązek tymianku
  • spora szczypta cząbru
  • świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • 4 bułki
  • liście szpinaku
  • ser feta
  • 2 szalotki

Dip:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • starty ząbek czosnku
  • sól, pieprz, tymianek
  • kilka suszonych pomidorów (2-3)

 

 

Soczewicę moczymy 2-3 godziny, a następnie przepłukujemy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok 15-20 minut, tak by była miękka, ale się nie rozpadała (jeśli zależy wam na czasie możecie pominąć moczenie) i od razu ją ugotować).

Piersi z kurczaka mielimy (możecie kupić już wcześniej zmielone mięso). Następnie do masy dodajemy ser, przyprawy, mąkę oraz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Połowę soczewicy również drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 15 minut w chłodne miejsce.

Po tym czasie wilgotnymi rękami możemy formować kotleciki. Powinno wyjść ich ok. 4. Każdego z nich obtaczamy w pozostałej soczewicy, tak by go dokładnie przykryła z każdej strony. Burgery smażymy na rozgrzanej patelni, z niewielką ilością tłuszczu ok 8 minut z każdej strony (czas zależy od grubości burgerów, w przypadku kurczaka zawsze upewnijcie się, że na pewno są dobrze upieczone w środku!)

W międzyczasie możemy przygotować bardzo prosty dip – wystarczy, że wszystkie składniki zblendujecie ze sobą :)

Teraz możemy przejść do składania naszych burgerów. Warto zrobić jeszcze jedną rzecz, która nada im dodatkowego smaku – połówki bułek lekko ugrillujcie na patelni na której smażyliście wcześniej burgery.

Na spodzie bułki rozsmarujcie solidną łyżeczkę dipu następnie połóżcie kilka liści szpinaku oraz plasterki sera feta. Na nie wyłóżcie burgery, następnie cienko pokrojoną szalotkę i ewentualnie znów trochę fety i dipu. No i oczywiście górę bułki :)



KOMENTARZE