Jak zrobić różowe jajka – jajka marynowane w burakach

Jak zrobić różowe jajka – jajka marynowane w burakach

Ostatni weekend spędziłam na tworzeniu mnóstwa wielkanocnych przepisów, którymi chciałabym się z Wami podzielić jeszcze przed świętami. Na pierwszy ogień wybrałam jeden z moim ulubionych – różowe jajka lub jak kto woli jajka marynowane w burakach. Będą doskonałą ozdobą wielkanocnego stołu i co bardzo ważne, ich przygotowanie nie wymaga niemal żadnego wysiłku. Jeśli dotąd ich nie przygotowywaliście, koniecznie spróbujcie w tym roku!

A jeśli macie ochotę na ciekawy, wielkanocny deser – przygotujcie fałszywe jajka

Przepis na różowe jajka- jajka marynowane w burakach

Potrzebujemy:

  • 10 jajek
  • 4 duże buraki
  • 4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Dodatkowo:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • sól
  • koperek

Jak zrobić różowe jajka – jajka marynowane w burakach

Pokrój buraki w kostkę, przełóż je do średniej wielkości garnka, dodaj przyprawy, wodę oraz ocet. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj ok. 15 – 2o minut. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie przecedź napar.

W międzyczasie, ugotuj jajka na twardo i obierz je ze skorupki. Zanurz je w wystudzonym naparze z buraków, uważając aby wszystkie jajka były dokładnie przykryte. W zależności o tego, jaki efekt chcesz uzyskać, zmodyfikuj czas marynowania się jajek. Skórka stanie się różowa już po pół godzinie. Jeśli jednak zależy ci na tym, aby całe białko przeszło kolorem, możesz spokojnie marynować je nawet 12 godzin i więcej.

Przed podaniem, wymieszaj majonez z chrzanem i solem. Udekoruj jajka przy pomocy rękawa cukierniczego. Na samym końcu przyozdób je koperkiem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *