Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

To zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup, do której wracam przy najróżniejszych okazjach. Zupa z zielonego groszku jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego wyjątkowo smaczna. Nikt Wam nie uwierzy, że jej ugotowanie zajęło Wam 15 minut.

Możecie podać ją na ciepło, ale zapewniam, że równie dobrze smakuje jako chłodnik. Ser pleśniowy nadaje jej charakteru i zdecydowanie przełamuje jej smak. Jeśli jednak nie jesteście amatorami serów pleśniowych, z powodzeniem możecie wykorzystać fetę, czy nawet swojski twarożek.

Przepis na: zupę krem z zielonego groszku

Potrzebujemy:

  • 500 g mrożonego groszku
  • 2 ziemniaki
  • 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • garść listków mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g sera z niebieską pleśnią (np. Rokpol)
  • świeżo mielony pieprz, sól

Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku?

Do garnka wlewamy bulion, dodajemy czosnek oraz posiekane w malutką kostkę ziemniaki. Gotujemy, do momentu aż ziemniaki będą miękkie (im mniejsza kostka, tym mniej czasu nam to zajmie.

Do gotującego się bulionu dodajemy groszek. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy jogurt, liście mięty oraz połowę sera pleśniowego. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przy pomocy blendera, miksujemy zupę na gładki krem. W razie potrzeby dodajemy niedużą ilość wody. Przed podaniem dekorujemy pozostałym serem pleśniowym oraz listkami mięty lub szczypiorkiem.



KOMENTARZE