Zupa kukurydziana z kurczakiem i chili

Zupa kukurydziana z kurczakiem i chili

Zazwyczaj kukurydza króluje jako składnik sałatek, ewentualnie czasem podajemy ją w całości. Ale przecież nie warto poprzestawać tylko na tym. Co powiedzie na zupę kukurydzianą?

Potrzebujemy:

  • 1 pierś z kurczaka (może być też mięso, które zostało np. z rosołu)
  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 litra wody
  • 1 duża cebula
  • 300 g ziemniaków
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 świeże chili
  • 500 g kukurydzy (z puszki, świeżej lub mrożonej)
  • pół szklanki śmietany 12%
  • łyżka oliwy
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej wymieszanej z 3 łyżkami wody
  • sól, pieprz

 

Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie. Ugotowaną pierś odkładamy do ostudzenia. Do wody z kurczaka dolewamy mleko, wkładamy cebulę oraz ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę.

Doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy kolendrę, 1,5 chilli oraz kukurydzę. Gotujemy na niewielkim ogniu około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Miksujemy dokładnie blenderem, dodając pastę z mąki kukurydzianej. Ponownie gotujemy ok. 3 minut, aż zgęstnieje. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy.

Kurczaka kroimy w kostkę, lub drzemy na włókna przy pomocy widelca. Porcję umieszczamy na dnie każdego talerza. Zalewamy zupą. Dekorujemy kolendrą oraz chilli.

 



KOMENTARZE