Burger z halloumi
Szybki obiad lub sycąca przekąska? Takie bezmięsne burgery świetnie się sprawdzą. Możecie je wypełnić ulubionymi warzywami, przygotowanymi na mnóstwo sposobów. Doskonale sprawdzają się te grillowane, ale równie dobrze możecie je podpiec lub podać na surowo.
Grzyby w burgerach doskonale zastępują mięso, ale w tym przypadku gwiazdą jest grecki ser halloumi. Jak tylko znajdziecie go w sklepie, sięgnijcie po niego bez zastanowienia. Idealnie nadaje się do grillowania. Nie topi się tak jak ser żółty, ale pozostaje zwarty i można go ładnie zrumienić. Uważajcie tylko, bo jego smak jest uzależniający i pewnie szybko wybierzecie się na kolejną wycieczkę do sklepu.
Jeśli jeszcze do tej pory nie jedliście takich burgerów, postarajcie się jak najszybciej nadrobić zaległości.
Przepis na burger z halloumi
Burger z halloumi – składniki
- 2 podłużne bułki (lub 4 małe bułeczki)
- 200g sera halloumi
- pół czerwonej cebuli
- 4 duże pieczarki
- 4 plastry grillowanej papryki
- 2 garści roszponki
- 4 łyżeczki majonezu
- 2 łyżki oliwy
Sos pomarańczowy:
- łyżka miodu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- skórka starta z ¼ pomarańczy
- 2 łyżki soku pomarańczowego
Burger z halloumi – jak zrobić?
W niedużej miseczce zmieszaj ze sobą wszystkie składniki na sos pomarańczowy. Mieszaj tak długo, aż otrzymasz jednolitą masę.
Oczyść pieczarki i wykrój w nich nóżki. Na patelnię wlej łyżkę oliwy, a następnie wrzuć na nią kapelusze pieczarek i nóżki. Smaż z obu stron aż kapelusze się zarumienią z obu stron i zmiękną.
Ser pokrój na 4 grube lub 8 cieńszych plastrów. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, a następnie usmaż na niej plastry sera, tak aby zezłociły się z obu stron.
W międzyczasie pokrój cebulę na cienkie półplasterki. A na suchej patelni opiecz lekko połówki bułek.
Następnie możesz przystąpić do składania burgerów. Spód bułki posmaruj łyżeczką majonezu. Następnie ułóż na niej roszponkę, grillowaną paprykę, podsmażoną pieczarkę, plaster halloumi i trochę cebuli. Na samym końcu pokrop całość przygotowanym wcześniej sosem pomarańczowym. Przykryj drugą połówką bułki i natychmiast podawaj.