Parmigiana z bakłażana

Parmigiana z bakłażana

Czym jest parmigiana?

Parmigiana z bakłażana to danie, które możecie znać także pod nazwą „parmigiana di melanzane” lub „melanzane alla parmigiana” czyli bakłażan po parmeńsku. W największym uproszczeniu jest to zapiekanka składająca się z obsmażonych lub panierowanych plastrów bakłażana, aromatycznego sosu pomidorowego oraz sporej ilości sera, który po upieczeniu niesamowicie się ciągnie.

Wbrew temu co sugerowałaby nazwa, korzeni tego dania nie powinno się szukać w Parmie. O miano ojczyzny parmigiany walczą ze sobą Sycylia, Calabria i Campania.

Danie to zyskało ogromną popularność na całym świecie, przy okazji doczekując się niezliczonej liczby wariacji. Jedną z najpopularniejszych jest z pewnością kurczak parmigiana – amerykański klasyk, w którym bakłażana zastąpiono panierowanymi kawałkami piersi z kurczaka. W podobny sposób możecie również przygotować plastry cukinii lub selera korzeniowego.

Jak urozmaicić smak panierki?

Oczywiście, klasyka może uwodzić prostotą. Nie zmienia to jednak faktu, że czas warto nieco poeksperymentować, aby podkręcić nieco smak potrawy.

Do bułki tartej warto dodać chociażby ziół, orzechów lub nieco sera. Ta drobna zmiana może dać zaskakujące efekty.

Co zrobić z bakłażana?

Parmigiana nie jest jedynym daniem, jakie warto zrobić z bakłażana. To wyjątkowo smaczne warzywo idealnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Jest podstawą greckiej moussaki i bliskowschodniej pasty baba ganoush. Jeśli chcecie przetestować inny, włoski przepis z bakłażanem, koniecznie spróbujcie pasta alla norma.

parmigiana z bakłażana

Parmigiana z bakłażana – przepis

Składniki na: parmigiana z bakłażana

Bakłażany:

  • 2 duże bakłażany
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • szklanka mąki
  • sól i pieprz

Sos pomidorowy:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 3 kulki mozzarelli
  • garść liści bazylii
  • 80 g parmezanu

Parmigiana z bakłażana – jak zrobić?

Pokrój bakłażany na plastry o grubości około 1,5 cm. Oprósz je solą, a następnie panieruj je obtaczając kolejno w mące, jajkiem roztrzepanym z pieprzem i solą, a na samym końcu w bułce tartej.

Plastry bakłażana rozłóż na płaskiej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz je przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni, obracając plasterki w połowie pieczenia na drugą stronę. Po tym czasie powinny się ładnie zezłocić.

W międzyczasie przygotuj szybki sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, a po około 30 sekundach dodaj zioła i pomidory. Smaż do momentu aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje.

Mozzarellę pokrój w średniej grubości plasterki. Parmezan zetrzyj na małych oczkach. Bazylię drobno posiekaj.

Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż arkusz papieru do pieczenia. Rozsmaruj na nim 2-3 łyżeczki sosu pomidorowego. Ułóż na nim połowę upieczonych plastrów bakłażana. Na każdym z nich wyłóż łyżkę sosu, a na nich mozzarellę. Na każdym plastrze mozzarelli ułóż kolejny plaster bakłażana (powinno powstać coś w rodzaju wieżyczki) Na wierzchu rozsmaruj pozostały sos, ułóż mozzarellę, a całość posyp startym parmezanem i posiekaną bazylią.

W dużym skrócie, układaj w naczyniu żaroodpornym następujące warstwy: sos – bakłażan – sos – mozzarella – bakłażan – sos – mozzarella – parmezan.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. W tym czasie ser powinien się stopić, a wierzch lekko zrumienić.

Zobacz też inne przepisy na obiad

Zobacz też najnowsze przepisy



KOMENTARZE