Cytrynowy puszek – ciasto bez pieczenia

Cytrynowy puszek – ciasto bez pieczenia

Jakie jest idealne ciasto? Pewnie wiele osób powie, że takie, które jest smaczne, ale nie wymaga dużo pracy. Brzmi jak ideał, ale ideały ponoć nie istnieją. Ale postaram się Wam dzisiaj udowodnić, że można się przynajmniej do niego mocno zbliżyć.

Cytrynowy puszek to jedno z tych ciast, które przygotowuję, kiedy nie mam zbyt dużo czasu, ale za to chciałabym ugościć przyjaciół czymś smacznym. Jego przygotowanie to dosłownie kilkanaście minut roboty. Cała reszta to już po prostu czekanie aż stężeje.

Takie orzeźwiające ciasto idealnie nadaje się także na święta. Będzie świetną alternatywą dla ciężkich pierników i makowców. Gwarantuję, że Wam posmakuje.

Przepis: cytrynowy puszek – ciasto bez pieczenia

Składniki na cytrynowy puszek – ciasto bez pieczenia:

Tortownica o średnicy 23 cm

Spód:

  • 240 g herbatników
  • 120 g masła

Masa cytrynowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • Sok z dwóch cytryn
  • Skórka z 1,5 cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 1 duży, dojrzały granat

Jak zrobić: cytrynowy puszek – ciasto bez pieczenia

Masło rozpuść w niewielkim garnuszku. Herbatniki pokrusz bardzo drobno w moździerzu lub malakserze. Następnie wymieszaj je z rozpuszczonym masłem, tak aby masa miała konsystencję mokrego piachu.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wysyp do niej herbatniki. Przy pomocy szklanki ugnieć je, tak aby utworzyły jednolitą warstwę, obklejającą cały spód oraz część brzegów formy. Na herbatniki wysyp 2/3 ziarenek granata. Tortownicę wstaw do lodówki do schłodzenia.

Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw, aby napęczniała. W międzyczasie śmietankę ubij na sztywno przy pomocy miksera. Następnie serek mascarpone wymieszaj z kilkoma łyżami ubitej śmietanki, miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masę dodaj do pozostałej śmietany razem ze skórą cytrynową (zostawiając nieco skórki do dekoracji). Dokładnie wymieszaj.

Napęczniałą żelatynę podgrzej w mikrofalówce lub w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą. Ważne, aby żelatyna stała się płynna i całkowicie przeźroczysta. Wówczas możesz ją wlać do masy śmietanowej. Po dokładnym wymieszaniu przełóż masę na spód z herbatników.

Wierzch ciasta posyp pozostałą skórką z cytryny i pestkami granata. Następnie odstaw do lodówki na minimum 8 godzin.

Zobacz też inne przepisy na ciasta

Zobacz też najnowsze przepisy



KOMENTARZE