Dżem truskawkowy bez cukru
Czy da się przygotować pyszny i zdrowy dżem, którym można się zajadać bez wyrzutów sumienia? To znacznie prostsze niż mogłoby się wydawać. Truskawki nadadzą się w tym wypadku idealnie. Wykorzystajcie dosyć krótki sezon, aby zachować ich smak nawet do zimy.
Czym można zastąpić cukier w przetworach?
W większości tradycyjnych przetworów wykorzystuje się cukier i to w bardzo dużej ilości. Bardzo często stosuje się proporcję 1:1 kiedy to na każdy kilogram owoców dodaje się aż kilogram cukru. Nie ma co się oszukiwać – jest to naprawdę spora ilość i nie każdy może (lub chce) bezkarnie zajadać się takimi przetworami.
Warto jednak pamiętać, że cukier jest jedną z substancji konserwujących przetwory i zapobiegającą ich psuciu się. Z tego powodu wiele osób twierdzi, że nie da się przygotować dżemu bez cukru. Nic z tych rzeczy! W przypadku poniższego przepisu długie i powolne gotowanie owoców pozwala wyciągnąć z nich naturalne cukry, doskonale je konserwując.
A co w przypadku, gdy dżem nie będzie tak słodki, jakbyśmy tego oczekiwali? Wcale nie trzeba sięgać po cukier. W sklepach bez trudu znajdziecie równie słodkie zamienniki tradycyjnego, białego cukru. Dżem możecie z powodzeniem dosłodzić miodem, stewią lub ksylitolem – wszystko zależy od waszych preferencji. Zanim jednak sięgniecie po słodziki, upewnijcie się, że wasz dżem tego potrzebuje.
Jakie truskawki najlepiej nadają się na dżem truskawkowy bez cukru?
W przypadku przepisów, w których wykorzystuje się minimalną liczbę składników, ich jakość jest kluczowa. I tak właśnie dzieje się w przypadku tego dżemu, a odpowiednie truskawki odgrywają tutaj niebagatelną rolę.
Tak więc, jakie owoce sprawdzą się najlepiej? Odpowiedź jest bardzo prosta: smaczne. Wybierając truskawki na dżem upewnij się, że są soczyste i możliwie jak najsłodsze – jeśli użyjesz dobrego składnika bazowego, możesz mieć pewność, że także finalny efekt będzie smaczny. Unikaj owoców, które są twarde, niedojrzałe lub nadgnite. Czasem jedna zepsuta truskawka może zepsuć cały dżem, dlatego warto poświęcić kilka chwil na ich dokładne oczyszczenie i przebranie.
Czy dżem bez cukru trzeba pasteryzować?
W tej kwestii spotkałam się z wieloma, sprzecznymi opiniami. Wiele osób twierdzi, że nałożenie ciepłego dżemu do słoiczków całkowicie wystarczy i sprawi, że wszystkie słoiczki „chwycą”.
Osobiście zawsze dodatkowo pasteryzuję słoiki, nawet gdy nakładam do nich gorące przetwory. Najczęściej gotuję je w dużym garnku, wyłożonym bawełnianą ściereczką i wypełnionym wodą tak, aby sięgała ona mniej więcej do połowy słoików. Być może jest to z mojej strony zbędna zapobiegliwość, ale wolę poświęcić kilka dodatkowych minut na pasteryzację, niż za kilka miesięcy rozczarować się, otwierając zepsuty słoiczek ulubionego dżemu.
Jak długo wytrzyma dżem truskawkowy bez cukru?
Jak już wspominałam wcześniej, cukier konserwuje owoce, dlatego też wiele osób obawia się, że przetwory przygotowane bez jego dodatku bardzo szybko się zepsują. Niesłusznie.
Z mojego doświadczenia wynika, że długo gotowany, a następnie zapasteryzowany dżem truskawkowy bez cukru może z powodzeniem wytrzymać w chłodnej i ciemnej spiżarni nawet kilka miesięcy. Czy można przechowywać je dłużej? Pewne tak, chociaż u mnie cały zapas jest zjadany przed tym czasem.
Jak przygotować słoiki na przetwory?
Aby mieć pewność, że przetwory się nie zepsują, należy zadbać o to, by były one przechowywane w odpowiednich słoikach. Zanim włożysz do nich dżem upewnij się, że są czyste i nie mają żadnych rys ani pęknięć. Dobrze jest je wyparzyć lub włożyć je na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Warto również zwrócić uwagę na zakrętki – nie mogą być odkształcone, ani mieć na sobie śladów rdzy. Jeśli będą uszkodzone, słoiczki nie chwycą, a przetwory szybko się zepsują.
Przepis na dżem truskawkowy bez cukru
Składniki na dżem truskawkowy bez cukru:
ok. 5 słoiczków po 250 ml
- 1,5 kg truskawek
- sok z 1 cytryny
Opcjonalnie:
- około 150 g ksylitolu
Jak zrobić dżem truskawkowy bez cukru
Truskawki obierz i pozbaw je szypułek, a następnie w całości wrzuć je do dużego garnka. Dodaj do nich sok z cytryny, a garnek postaw na niedużym ogniu. Początkowo mieszaj owoce dosyć często – szybko puszczą sok i nie będzie trzeba ich tak bardzo pilnować.
Dżem smaż przez około 1,5 godziny, mieszając co kilkanaście minut. W tym czasie owoce powinny się rozpaść, a większość płynu powinna odparować, zagęszczając w ten sposób dżem.
Czas gotowania zależy od tego jak soczyste są truskawki oraz od twoich indywidualnych upodobań. Jeśli trafiły ci się niezbyt słodkie owoce, możesz dosłodzić dżem według własnych preferencji ksylitolem (krok ten można pominąć).
Jeśli chcesz sprawdzić, jak gęsty będzie dżem, przełóż niewielką ilość na talerzyk, który włożysz na kilka minut do zamrażarki. Wówczas przekonasz się jaka będzie konsystencja wystudzonego dżemu. Jeśli ci ona nie odpowiada, gotuj dżem jeszcze kilkanaście minut, do momentu uzyskania zadowalającego efektu.
Gotowy dżem truskawkowy bez cukru przełóż do wyparzonych słoików. Przed zakręceniem dokładnie wytrzyj brzegi słoiczka. Nakrętki dokładnie dokręć, a słoiczki odstaw do góry nogami na szmatkę, aby wystygły.
Słoiczki zapasteryzuj – przełóż je do garnka wyłożonego ściereczką. Zalej wodą do wysokości ok. 2/3, a następnie gotuj na niewielkim gazie przez ok. 25 minut. Ponownie odstaw do wystudzenia.