Dżem z dyni
Dynia to bez wątpienia królowa jesieni – najczęściej wykorzystuje się ją do wytrawnych dań lub ciast, ale czy wiedzieliście, że można również przygotować dżem z dyni? Jest to banalnie proste, zajmuje niewiele czasu, a do tego jest świetnym rozwiązaniem, gdy akurat posiadacie sporą ilość tego warzywa.
Gotowanie doskonale wydobywa naturalną słodycz dyni, a dodatek pomarańczy i korzennych przypraw rewelacyjnie podkreśla jej smak. Ten prosty przepis sprawi, że szybko przygotujecie doskonały i nietypowy dodatek do wielu dań i deserów.
Dżem z dyni – do czego?
Dynia to warzywo, które doskonale sprawdza się zarówno w słodkich jak i wytrawnych daniach. Jeśli przygotujesz dżem z dyni, możesz również eksperymentować z jego wykorzystaniem.
Oczywiście możesz użyć go w tradycyjny sposób – na kanapkach lub jako dodatek do różnego rodzaju deserów. Rewelacyjnie sprawdzi się do przełożenia ciast lub jako nadzienie do słodkich tart. Możesz również posmarować nim naleśniki lub placuszki.
Jeśli lubisz słodko-słone połączenia, zaserwuj dżem z dyni jako dodatek do deski serów. Doskonale pasuje też do camemberta na ciepło lub oscypków. Możesz również podać go z wędlinami lub pieczonymi mięsami – zwłaszcza kurczakiem lub kaczką.
Jakie dynie najlepiej nadają się na dżem?
W sklepach i na straganach znajdziemy mnóstwo rodzajów dyni. Tak na dobrą sprawę z większości z nich można przygotować dżem, jednak ten najlepszy wyjdzie ze słodkiej odmiany muscat lub bardzo łatwej w obróbce dyni hokkaido. Dobrze sprawdzi się również dynia piżmowa, delicata lub zielona kabocha.
Pamiętaj, że dobra dynia jest gwarancją dobrych przetworów – to właśnie jej smak i jakoś decydują o tym w jaki sposób będzie smakować twój dżem. Wybieraj świeże i nieuszkodzone okazy – niekoniecznie największe, ale za to jędrne i ładne i zachęcające do zjedzenia.
Czym dosłodzić dżem z dyni?
W przypadku tego przepisu użyłam cukru, jednak nie jest to jedyny sposób na dosłodzenie domowych przetworów. Możesz zamienić go chociażby na cukier trzcinowy, miód, syrop daktylowy, syrop z agawy, melasę lub inny, ulubiony słodzik.
Pamięta,j aby w trakcie gotowania próbować dżemu i dopasowywać ilość cukru wedle własnych upodobań. Miej jednak na uwadze, że cukier odgrywa w tym przepisie również rolę konserwującą, zapobiegając przed psuciem się przetworów. Z tego względu nie powinno się go całkowicie pomijać.
Czym urozmaicić smak takiego dżemu?
Smak tego dżemu można urozmaicać na wiele sposobów. Ja postawiłam na pomarańcze i nieco przypraw, jednak nie są to jedyne możliwości. Świetnym pomysłem będzie również dodanie do dżemu jabłek gruszek lub owoców, które zostały wam po przygotowaniu nalewki z pigwy
Jak przechowywać dżem z dyni?
Po ugotowaniu, dżem z dyni możesz przełożyć do niedużych słoiczków, a następnie zapasteryzować i przechowywać w spiżarni lub piwnicy. Ważnym jest, aby było to ciemne miejsce o stałej i niezbyt wysokiej temperaturze. Działanie słońca może sprawić, że dżem straci swój ładny, intensywnie pomarańczowy kolor. Z kolei różnice temperatur mogą wpłynąć negatywnie na jego trwałość.
Przepis na dżem z dyni
Składniki na dżem z dyni
- 2 kg dyni
- 3 pomarańcze
- 400 g cukru
- 1 cytryna
- 4 goździki
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 płaskie łyżeczki pektyny
Jak zrobić dżem z dyni
Dynię obierz ze skórki, oczyść, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż ją do dużego garnka, zalej szklanką wody, dodaj cynamon, goździki i gałkę muszkatołową, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut. W tym czasie dynia powinna stać się miękka i zacząć się rozpadać.
Do garnka z dynią dodaj skórkę startą z jednej pomarańcz oraz sok z cytryny i obu pomarańczy. Jeśli ci się to uda, wyjmij goździki z dżemu.
Dodaj do dyni pektynę, a następnie całość zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera. Dżem ponownie zagotuj, a następnie jeszcze gorący przełóż do wyparzonych słoiczków. Dokładnie je zakręć i odstaw do góry dniem do wystygnięcia.
Jeśli chcesz mieć pewność, że wszystkie słoiki „chwyciły”, możesz je dodatkowo zapasteryzować.