Kapusta z grzybami
W moim domu kapusta z grzybami jest obowiązkową pozycją na wigilijnym stole. Każdego roku przygotowuję jej więcej niż nam potrzeba, aby później wykorzystać ją do innych potraw takich jak pierogi, krokiety lub paszteciki. Z każdym razem kończycie z doskonałym daniem.
Jak wybrać dobrą kapustę kiszoną?
Dobra kapusta to w tym przypadku podstawa. Przede wszystkim zwróć uwagę na to, jaki produkt kupujesz – unikaj kapusty kwaszonej, bo ta po prostu została doprawiona czymś kwaśnym takim jak np. ocet lub sok z cytryny. Zawsze wybieraj kapustę kiszoną, która przeszła naturalny proces fermentacji i jest nie tylko zdrowsza, ale też smaczniejsza.
Zanim zaczniesz gotować kapustę z grzybami, koniecznie skosztuj kapustę. Jeśli z jakiegoś względu nie będzie ci smakować, wybierz się ponownie do sklepu, bo inaczej zepsujesz całe danie.
Jak zakwasić kapustę z grzybami?
Czasem może się zdarzyć, że po gotowaniu kiszona kapusta staje się za mało kwaśna. Na taki przypadek zawsze zachowuję trochę soku z kapusty, który ociekł z niej jeszcze przed gotowaniem. Sok z kiszonej kapusty możesz też kupić w sklepie spożywczym, bo podobnie jak zakwas z buraków, idealnie nadaje się do picia.
Gdyby to nie pomogło, możesz również sięgnąć po nieco soku z cytryny, jednak nie używaj go zbyt dużo, bo może to wpłynąć na smak całego dania.
Co zrobić z kapusty z grzybami?
Tak przygotowana kapusta rewelacyjnie smakuje solo i z powodzeniem możecie podać ją jako samodzielne danie w czasie kolacji wigilijnej. Ale też nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ją bardziej. To właściwie gotowy farsz na uszka wigilijne, świąteczne krokiety lub pierogi z kapustą i grzybami. Możesz również przygotować z nią świąteczną tartę z kapustą, naleśniki lub przepyszne paszteciki do barszczu
Kapusta z grzybami – ile może stać?
Jedną z największych zalet tego typu dań, jest to że mogą być dosyć długo przechowywane w lodówce. Jeśli zrobisz ją w wigilię, z powodzeniem wytrzyma nawet do sylwestra. Ważnym jest jedynie, aby dobrze ją zabezpieczyć, np. okrywając folią spożywczą lub zamykając w pojemniku. W ten sposób jej zapach nie przeniknie do innych potraw i odwrotnie.
Czy kapusta z grzybami może być mrożona?
Jeśli jednak po świętach zostanie ci kapusta z grzybami, z powodzeniem możesz ją zamrozić i w żaden sposób nie powinno to wpłynąć ja jej konsystencję lub smak. Najczęściej staram się ją poporcjować w woreczkach, tak aby można było w dowolnym czasie sięgnąć po dokładnie taką ilość jaka jest potrzebna.
Przepis: kapusta z grzybami
Składniki kapusta z grzybami
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 100 g suszonych grzybów leśnych (np. borowików lub podgrzybków)
- 2 średniej wielkości cebule
- olej do smażenia
- sól, świeżo mielony pieprz
Jak zrobić: kapusta z grzybami
Grzyby zalej niedużą ilością wody, tak aby były tylko przykryte. Pozostaw je do namoczenia przez 3-4 godziny. Następnie obgotuj je przez 20 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu, odstaw je do przestygnięcia.
Kapustę z grubsza posiekaj, a następnie przełóż ją do dużego garnka. Zalej wodą, tak aby ją lekko przykryła. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez 25 minut na niewielkim ogniu, a następnie odcedź i przełóż do garnka.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na oleju, aby dobrze się zrumieniła. Dodaj do niej pokrojone w paski grzyby. Obsmaż przez 2-3 minuty, a następnie dodaj je razem z tłuszczem do kapusty. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj do kapusty około 150 ml wody, w której gotowały się grzyby. Jeśli okazałoby się, że płynu jest za dużo, podgrzej ją przez kilka chwil, aby odparował, zostawiając aromat grzybów.
Kapustę podawaj na ciepło, chociaż równie dobrze smakuje w temperaturze pokojowej. Możesz też wykorzystać ją jako farsz do pasztecików, krokietów lub pierogów.