Krokiety wigilijne
Na świątecznym stole w moim domu muszą pojawić się krokiety wigilijne z farszem grzybowym. Zwykle serwujemy je jako do barszczu, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, aby potraktować je również jako samodzielne danie. Jeśli zostaną, można je zamrozić, a następnie zaserwować jako przekąskę w Sylwestra.
Jak zawijać krokiety?
Początkowo zawijanie krokietów może wydawać się trudne, jednak po zawinięciu kilku można szybko nabrać wprawy i cała operacja nie będzie trudna. Jeśli już kiedyś robiłeś gołąbki lub spring rollsy, krokiety wigilijne nie powinny sprawić ci najmniejszego kłopotu.
Aby zawijanie szło gładko, lepiej jest usmażyć większe naleśniki, na patelni o średnicy około 26-28 cm. Praca pójdzie łatwiej, a finalnie krokiety nie będą mieć symbolicznego rozmiaru.
Zawijając krokiety wigilijne można rozsmarować farsz na całym naleśniku lub ułożyć jego porcję u jego dołu. Osobiście uważam, że ta druga opcja pozwala na łatwiejsze zwinięcie krokietów, dlatego częściej ją wybieram. Następnie należy złożyć do środka brzegi naleśnika, przykrywając lekko farsz, a później już tylko zwinąć elegancki rulonik.
Jaki farsz na krokiety wigilijne wybrać?
Przyjmuje się, że krokiety wigilijne powinny być postne, z tego względu najczęściej serwuje się je z farszem grzybowym. W mojej rodzinie najczęściej są to grzyby leśne, które moi rodzicie zbierają jesienią.
Jeśli jednak w danym roku zbiory nie są zbyt duże, przygotowujemy wersję z farszem z dodatkiem pieczarek. W takim wypadku warto dodać do niego wodę spod namoczonych suszonych grzybów (np. tych użytych do zrobienia kapusty lub zupy grzybowej) dzięki czemu będzie bardziej aromatyczny. Możesz również użyć samych pieczarek podsmażonych z cebulką.
Gdy planujesz jeść krokiety nie tylko w święta, możesz również postawić na farsz mięsny – będą jeszcze lepiej komponować się z barszczem.
Idealne ciasto na krokiety
Naleśniki na krokiety powinny być nieco grubsze niż te tradycyjne, dzięki czemu nikniesz pękania krokietów przy zwijaniu. Aby urozmaicić ich smak, możesz dodać do nich cydr lub piwo, które sprawią, że naleśniki będą również bardziej puszyste. Podobny efekt osiągniesz dodając do masy nieco wody mineralnej. Jeśli chcesz zrobić naleśniki bez mleka, sięgnij po jego roślinny zamiennik np. mleko owsiane lub ryżowe. Mój sprawdzony przepis na naleśniki na krokiety podałam tutaj.
Jak mrozić krokiety wigilijne?
Tak na dobrą sprawę krokiety wigilijne możemy mrozić na każdym etapie przygotowywania. To znaczy, że możesz zamrozić same naleśniki, krokiety po zawinięciu, a także te już usmażone.
Osobiście najczęściej wybieram tę ostatnią opcję, dzięki czemu w dniu wigilii muszę je już jedynie podgrzać, bez konieczności poświęcania czasu na panierowanie i smażenie krokietów.
Chcąc uniknąć posklejania się krokietów, a tym samym ich rozwalenia w trakcie podgrzewania, mrożę je podobną metodą co uszka z grzybami i pierogi z kapustą. Najpierw układam je na tacce, zachowując odstępy między krokietami, a dopiero po tym jak się wstępnie zamrożą, przekładam je do pojemnika lub woreczków do mrożenia.
Jak podgrzać krokiety wigilijne?
Wiele osób zwraca uwagę na to, że podgrzewanie krokietów przysparza wiele problemów. Istotnie, są dosyć grube dlatego wrzucając je na patelnię, bardzo szybko może okazać się, że z wierzchu są przypalone, kiedy w środku wciąż mamy zamarznięty farsz. Jak uniknąć tego problemu?
Przede wszystkim należy zabrać się za to z wyprzedzeniem, wyjmując krokiety z zamrażalnika już kilka godzin przed podaniem. Wystarczy położyć je na talerzu w temperaturze pokojowej, tak aby spokojnie zdążyły odtajać i wstępnie się rozmrozić.
A jak podgrzać krokiety wigilijne? Zwykle jest ich całkiem sporo, więc odgrzewanie ich po kilka sztuk na patelni może być zbyt praco i czasochłonne. Dlatego znacznie lepszym sposobem będzie użycie piekarnika. Rozłóż krokiety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włóż ją do piekarnika nagrzanego do około 120-150 stopni. Wystarczy około 5 minut, a będą ciepłe. Krokiety można podgrzać również w mikrofalówce, wybierając odpowiedni program.
Przepis na krokiety wigilijne
Składniki na krokiety wigilijne
Farsz:
- 500 g grzybów leśnych (mrożonych)
- 700 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml bulionu (ew. wody)
- Sól, pieprz
- olej
Panierka:
- 2 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- Olej do smażenia
Ciasto
Przepis na naleśniki na krokietyJak zrobić krokiety wigilijne
Oba rodzaje grzybów posiekaj na niewielkie kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek rozgnieć przy pomocy praski.
Na dużej patelni rozgrzej niedużą ilość oleju, a następnie dodaj na nią grzyby. Podsmażaj je do momentu aż zmiękną i lekko się zrumienią. Następnie dodaj na patelnię jeszcze trochę oleju oraz cebulę. Podsmażaj całość na niewielkim ogniu do momentu aż cebula zmięknie. Na samym końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz sporą ilość pieprzu. Po około minucie wlej na patelnię bulion. Dokładnie wymieszaj i gotuj bez przykrycia do momentu aż cały płyn wyparuje. Odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj naleśniki do krokietów według tego przepisu.
W dolnej części naleśnika wyłóż porcję farszu. Boki naleśnika zagnij do wnętrza, tak aby przykryły farsz i powstało coś w rodzaju prostokąta. Zwiń w całość w ciasny rulon, uważając aby nie przerwać naleśnika.
Każdy z krokietów obtocz w rozbełtanym jajku, a następnie dokładnie w bułce tartej, strząsając jej nadmiar. Krokiety wigilijne smaż na niedużym ogniu, tak aby zrumieniły się ze wszystkich stron. Możesz podawać je na ciepło lub zimno. Doskonale smakują solo lub jako dodatek do barszczu czerwonego.