Likier bożonarodzeniowy
Przed świętami warto pomyśleć nie tylko o ciastach i rybach, które zaserwujemy na bożonarodzeniowym stole. Warto również zastanowić się nad trunkami, którymi będziemy raczyć się w chłodne, świąteczne wieczory.
Oczywiście, nic nie daje takiej satysfakcji, co przygotowanie ich samodzielnie. Wbrew pozorom domowy likier wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Cała praca ogranicza się do podgrzania oraz wymieszania składników, a wszystko zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Bez sterty naczyń do zmywania ani precyzyjnego odmierzania składników wagą jubilerską.
Likier bożonarodzeniowy będzie świetną alternatywą dla różnego rodzaju nalewek, których przygotowanie wymaga znacznie więcej cierpliwości i czasu. Za zrobienie takiego likieru możecie się zabrać niemal w ostatniej chwili, a efekt i tak będzie doskonały.
Z jakim wyprzedzeniem zrobić likier bożonarodzeniowy?
Jeśli planujesz przygotować likier z tego przepisu, nie musisz myśleć o nim z dużym wyprzedzeniem. Owszem, dobrze jeśli nieco poleżakuje, jednak nie musi to zajmować tak wiele czasu co w przypadku tradycyjnych nalewek. Tak więc jest to raczej kwestia dni, a nie miesięcy czy też nawet lat.
Likier bożonarodzeniowy nadaje się do spożycia właściwie tuż po przygotowaniu, jak tylko dobrze się schłodzi. Aby smaki lepiej się połączyły, daj mu poleżeć około dwóch-trzech dni. Oczywiście nic się nie stanie jeśli przygotujesz go wcześniej – będzie mógł spokojnie oczekiwać na wypicie przechowywany w lodówce.
Mój likier bożonarodzeniowy najczęściej robię w pierwszych tygodniach grudnia, aby później spokojnie oczekiwał na święta, kiedy ja zajmuję się przygotowywaniem innych potraw.
Jak przechowywać likier bożonarodzeniowy?
Na szczęście tego tupu likiery nie wymagają przechowywania w szczególnych warunkach. Szczelnie zakręcona butelka w zupełności wystarczy.
Ze względu na zawartość śmietanki, wolę przechowywać likier bożonarodzeniowy w lodówce. Tak na wszelki wypadek. Dodatkowo, likier najlepiej smakuje schłodzony, więc nie będziecie musieli zawracać sobie dodatkowo tym głowy.
Jak podawać likier bożonarodzeniowy?
Aby podkreślić świąteczny charakter drinka, możesz posypać go odrobiną cynamonu lub gałki muszkatołowej. Doskonałym dodatkiem będzie również czekolada. Aby zrobić z niej posypkę do likieru, wystarczy zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach.
Warto również sięgnąć po skórki cytrusów, pozbawione białej błonki. Tak przygotowaną skórką możesz natrzeć szklankę przed wlaniem do niej likieru. Rozprowadzone w ten sposób olejki eteryczne dodatkowo wzbogacą smak drinka.
Przepis na likier bożonarodzeniowy
Składniki na likier bożonarodzeniowy
- 400 ml whisky
- 100 g białej czekolady
- 400 ml śmietanki 30%
- 100 ml soku pomarańczowego
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 150 g zagęszczonego mleka słodzonego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- pół płaskiej łyżeczki cynamonu
Jak zrobić likier bożonarodzeniowy
Przelej do rondelka śmietankę. Dodaj skórkę i sok pomarańczowy, wanilię, cynamon oraz mleko skondensowane. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez około 4-5 minut, aby płyn się lekko zredukował.
W międzyczasie posiekaj z grubsza czekoladę. Dodaj ją do garnka ze śmietaną, zestaw z ognia i energicznie mieszaj do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
Do chłodnej masy śmietanowo-czekoladowej wlej whisky i dokładnie wymieszaj. Przelej do butelek, a następnie wstaw do lodówki na minimum dwa dni. Przed podaniem wstrząśnij butelkę.