Marynata do mięs
![Marynata do mięs](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2019/10/marynata-do-mięs.jpg)
W przypadku mięsa dobra marynata potrafi zdziałać cuda. Może je odpowiednio zmiękczyć oraz sprawić, że będzie delikatne i kruche. No i oczywiście ten aromat!
Marynując mięso, pamiętajcie aby je odpowiednio przygotować. Możecie je np. delikatnie nakłuć nożykiem lub ponacinać, tak aby marynata miała szansę wniknąć głębiej.
No i oczywiście dajcie sobie czas! W kuchni wszystko co dobre wymaga nieco czasu. Podobnie jest w przypadku marynowania mięsa. Właśnie dlatego dobrze jest zabrać się za to z wyprzedzeniem. Drób będzie potrzebować nieco mniej czasu, ale wieprzowina (zwłaszcza karkówka) będzie potrzebować kilku dobrych godzin, a nawet całej nocy.
Przepis, który dzisiaj wam przedstawiam idealnie nadaje się do przygotowania różnego rodzaju potraw. Ta marynata do mięs fantastycznie sprawdzi się w przypadku kurczaka, indyka lub wieprzowiny. Przepis możecie swobodnie modyfikować, dodając swoje ulubione przyprawy lub zmieniając ich proporcje. Macie już może jakieś pomysły? Pamiętajcie tylko żeby nie przesadzić. W końcu marynata do mięs ma jedynie podkreślać ich smak, a nie go tłumić.
![](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2021/08/image-46-768x1024.jpeg)
Przepis: marynata do mięs
Marynata do mięs – składniki
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- Sól i pieprz
Jak zrobić: marynata do mięs
Wszystkie składniki umieść w średniej wielkości słoiku, a następnie energicznie potrząsaj nim do momentu aż wszystkie składniki połączą się i utworzą w miarę jednolitą mieszankę.
Tak przygotowaną marynatę możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce. Bardzo dobrze pasuje do drobiu oraz wieprzowiny. Aby zamarynowane nią mięso lepiej smakowało, wmasuj ją delikatnie. Możesz również naciąć mięso, aby marynata głębiej w nie wniknęła.
Przed pieczeniem mięsa, zdejmij z niego nadmiar marynaty, aby się nie przypaliła.
Sprawdź także te przepisy:
![Przepis na ciasto parzone](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2018/02/SAM_3502m-1024x768.jpg)
![Idealne ciasto na pierogi](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2018/01/image5-764x1024.jpg)
![Przepis na idealne ciasto na pizzę](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2018/01/orgae5402d68788ed58780e81529358c86a-768x1024.jpg)
![Przepis na domowe masło](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2017/07/org550f05dc8106e188089092a8b71311b3m-768x1024.jpg)
![wiejski chleb bez wyrabiania](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2019/01/wiejski-chleb-bez-wyrabiania.jpg)
![podpłomyki](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2019/04/podplomyki.jpg)