Nalewka bożonarodzeniowa

Świąteczne biesiadowanie z pewnością umili wam aromatyczna nalewka bożonarodzeniowa. Znajdziecie w niej wszystkie te aromaty, które nieodzownie kojarzą nam się z tym okresem – suszone owoce, korzenne przyprawy i wyraziste cytrusy. Co bardzo ważne, ta nalewka nie wymaga długiego leżakowania, dlatego za jej zrobienie możesz zabrać się zaledwie kilka tygodni przed świętami.

Nalewka bożonarodzeniowa: z jakim wyprzedzeniem przygotować?
Ta nalewka nie wymaga długiego dojrzewania, jednak im więcej czasu jej dasz, tym lepiej. Aby uzyskać odpowiednie rezultaty, zarezerwuj sobie przynajmniej 3 tygodnie przed świętami na jej zrobienie. Przed podaniem wystarczy ją odsączyć i przelać do butelek co zajmuje dosłownie kilka minut.
Jeśli chcesz, aby nalewka bożonarodzeniowa miała głębszy i bardziej intensywny smak, rozpocznij jej przygotowywanie jeszcze w listopadzie. Idealnie, jeśli będzie dojrzewać około 6 tygodni, chociaż możesz przedłużyć ten czas o kilka dodatkowych tygodni.

Jakie przyprawy dodać do nalewki?
Ta nalewka to kwintesencja świąt i wszystkich bożonarodzeniowych aromatów. Z tego powodu warto dodać do niej takie przyprawy i dodatki, które kojarzą nam się z tym okresem. W mojej znalazły między innymi się pomarańcze, imbir, cynamon i anyż, jednak warto nieco pokesperymentować i puścić wodze fantazji.
Świetnym dodatkiem będą chociażby mandarynki, orzechy, ziarna kawy lub inne przyprawy korzenne. Możesz zmieniać proporcje i rodzaje dodatków, aby uzyskać efekt najbardziej odpowiadający twoim upodobania.
Nalewka bożonarodzeniowa: jak podawać?
Tego typu trunki są na tyle dobre, że nie potrzebują specjalnych dodatków. Nalewkę najlepiej podać w kieliszkach o szerokim dnie, takich jak te do whisky lub koniaku. Do kieliszka możesz dodać też kostkę lodu, a jego ścianki delikatnie przetrzeć skórką z pomarańczy, dzięki czemu olejki eteryczne będą lepiej wyczuwalne, a aromat nalewki wzmocniony.

Jak przechowywać nalewkę bożonarodzeniową?
Po rozlaniu do butelek, pamiętaj aby bardzo dobrze je zakręcić i przechowywać w ciemnym i suchym miejscu. Dzięki temu nalewka nie tylko na długo zachowa swoją moc i aromat, ale również utrzyma ładny, bursztynowy kolor.
Pamiętaj, że nalewka bożonarodzeniowa będzie również doskonałym upominkiem dla twoich bliskich. Rozlej ją do mniejszych buteleczek, przewiąż ozdobną kokardką, dodaj prostą etykietkę i masz gotowy praktyczny i pyszny prezent dla każdego miłośnika domowych trunków.

Przepis: nalewka bożonarodzeniowa
Nalewka bożonarodzeniowa – składniki
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- 2 średniej wielkości pomarańcze
- 1 cytryna
- 5 łyżek miodu
- ok. 3-4 cm świeżego imbiru
- 50 g suszonych śliwek
- 2-3 laski cynamonu
- 5 ziaren kardamonu
- laska wanilii
- 8 goździków
- gwiazdka anyżu
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g moreli suszonych
Jak zrobić: nalewka bożonarodzeniowa
Pomarańcze, cytrynę oraz imbir pokrój w plastry. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, zachowując wszystkie ziarna.
Przygotuj duży słój, a następnie wymieszaj w nim wodę ze spirytusem. Dodaj do niego suszone owoce, imbir, cytrusy oraz wszystkie przyprawy. Całość przemieszaj.
Słoik zakręć i odstaw w ciemne miejsce (np. do barku) na minimum 3 tygodnie. Im dłużej nalewka leżakuje, tym lepsza będzie.
Po tym czasie przecedź nalewkę przez sitko, dokładnie odciskając wszystkie dodatki. Rozlej ją do butelek i wstaw do barku.
Pamiętaj, aby nie wyrzucać suszonych owoców z nalewki – będą doskonałym dodatkiem do ciast i deserów.
Zobacz też inne przepisy na nalewki
Likier piernikowy Likier bożonarodzeniowy Nalewka z jarzębiny Likier czekoladowy Nalewka kawowa Świąteczna nalewka z pomarańczy
Zobacz też nowe przepisy
- Jaki stół do kuchni wybrać?
- Pesto bazyliowe
- Pasta z makreli
- Marchewka z ubijaną fetą
- 5 młynków, które warto mieć w kuchni