Zupa kokosowa z kurczakiem i makaronem z cukinii

Zupa kokosowa z kurczakiem i makaronem z cukinii

Mam ogromną słabość do kuchni azjatyckiej. Dzięki niej w kilka minut można przygotować smaczne i efektowne danie. Warto mieć w spiżarce kilka podstawowych produktów charakterystycznych dla azjatyckich potraw. Reszta to już tylko kwestia waszej weny. Efekty takich eksperymentów potrafią być zaskakująco smaczne. Tak jak stało się to w przypadku tej zupy kokosowej. Wypróbujcie, a nie pożałujecie.

Przepis na zupę kokosową z makaronem z cukinii

  • 1 cukinia
  • 1/2 limonki
  • 200 g boczniaków
  • kolendra
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • czerwona cebula
  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • łyżeczka sosu sojowego

Jak zrobić zupę kokosową z makaronem z cukinii

Obgotuj pierś z kurczaka w bulionie. Gdy mięso będzie całkowicie ugotowane, wyjmij je z garnka. Kiedy lekko przestygnie, podziel pierś na mniejsze kawałki.

Do bulionu dodaj pokrojoną w plasterki limonkę, pastę curry, sos sojowy oraz mleczko kokosowe. Gotuj ok. 10 minut, aby zupa lekko zgęstniała.

W międzyczasie przygotuj makaron z cukinii przy pomocy temperówki do warzyw. Długie nitki makaronu przetnij na 2-3 części.

Pokrój boczniaki na mniejsze kawałki i obsmaż na patelni, tak aby się zrumieniły. Czerwoną cebulę pokrój w piórka.

Kurczaka, grzyby i makaron z cukinii dodaj do gotującej się zupy. Dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczek. Udekoruj kolendrą, cebulą i plasterkami limonki.



KOMENTARZE