Pierogi wigilijne
Pierogi ro obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Z jakim farszem przygotowuje się w waszych domach pierogi wigilijne? U mnie najczęściej stawiamy na tradycyjny (i niezwykle łatwy do zrobienia) farsz z kapusty i suszonych grzybów leśnych. Idealnie pasują do barszczu i zupy grzybowej, a kto jest chętny może zajadać się też nimi solo.
Poniżej znajdziecie też przepis na idealnie miękkie, elastyczne ciasto, dzięki któremu lepienie pierogów będzie czystą przyjemnością. Zapiszcie go sobie, bo jestem pewna, że będziecie do niego niejednokrotnie powracać.
Co zrobić, aby ciasto na pierogi wigilijne było miękkie?
Aby, zrobić idealnie miękkie ciasto na pierogi wigilijne, konieczne są trzy elementy. Pierwszym z nich jest wykorzystanie wrzątku lub bardzo gorącej wody. Drugi z nich to energiczne wyrabianie ciasta. Konieczne jest zagniatanie go przez około 5 minut. Trzecim elementem, który sprawi, że ciasto będzie miękkie, jest zostawienie go pod ciepłą miską od 5 do 10 minut.
Wszystkie te czynności sprawią, że w cieście będzie mógł się w odpowiedni sposób wytworzyć gluten. Będzie łatwo je lepić, a po ugotowaniu stanie się wyjątkowo delikatne i miękkie.
Jaka mąka na pierogi wigilijne nada się najlepiej?
Najlepszą mąką na pierogi wigilijne będzie mąka pszenna typu 500 lub 650 – te rodzaje mąki zagwarantują, że ciasto na pierogi będzie elastyczne i miękkie.
Ważnym jest, aby mąkę przed przygotowywaniem ciasta, przesiać przez sitko. W ten sposób unikniesz grudek w cieście i sprawisz, że będzie łatwiejsze do wyrobienia.
Który farsz do pierogów wybrać?
Pierogi wigilijne mogą mieć różne farsze. Najpopularniejszymi i tradycyjnymi nadzieniami do pierogów serwowanych podczas wigilijnej kolacji są te z pieczarkami, kapustą i grzybami lub samymi grzybami.
Jednak to nie wszystkie możliwe opcje farszów, które możemy przygotować do pierogów wigilijnych. Świetnie na świątecznym stole sprawdzą się również pierogi ruskie, pierogi z łososiem, pierogi na słodko z owocami, pierogi z masą makową.
Jak długo gotować pierogi?
Czas gotowania pierogów zależy od tego, czy do wody wrzucam pierogi świeże, czy też mrożone. Świeże pierogi od momentu wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Mrożone pierogi powinniśmy gotować od 5 do 7 minut.
Postaraj się przestrzegać tego czasu, ponieważ rozgotowane pierogi mogą się rozpaść. Z tego samego względu nie powinniśmy zostawiać pierogów w gorącej wodzie, nawet jeśli się nie gotuje.
W jaki sposób mrozić pierogi?
Przy mrożeniu najważniejsze jest, aby uniknąć sklejenia pierogów. To popularny błąd, którego można uniknąć w prosty sposób. Najpierw pierogi należy mrozić na tacce/desce przez około 2-3 godziny.
W tym czasie pierogi nie mogą się dotykać. Następnie, gdy pierogi będą lekko zmrożone, możemy wrzucić je do worka i włożyć do zamrażarki.
Jak odgrzać pierogi?
Pierogi, które zostały nam m.in. z obiadu możemy odgrzać na dwa sposoby. Pierwszy z nich to włożenie pierogów na kilkadziesiąt sekund do wrzątku. Pierogów wigilijnych nie trzeba ponownie gotować.
Drugim sposobem jest podgrzanie pierogów na maśle na patelni. Posiadacze mikrofalówek mogą również odgrzewać pierogi w tym urządzeniu.
Jak podać pierogi wigilijne?
Pierogi wigilijne po ugotowaniu najlepiej smakować będą z podsmażoną cebulką lub roztopionym masłem. Jeżeli nie chcemy jeść pierogów z omastą, pierogi będą też świetnym dodatkiem do barszczu czerwonego. Mogą również stanowić zamiennik dla uszek np. w zupie grzybowej.
Przepis na pierogi wigilijne
Składniki na pierogi wigilijne
Ciasto na pierogi:
Przepis na ciasto na pierogiFarsz do pierogów:
- 350 g kapusty kiszonej
- 100 g suszonych grzybów leśnych (mogą być różne rodzaje)
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- świeżo mielony pieprz, sól
- 2 listki laurowe
Do podania:
- podsmażona na maśle cebula
Jak zrobić pierogi wigilijne
Przygotowywanie pierogów rozpocznij od farszu. Grzyby zalej gorącą wodą, tak aby tylko je przykryła. Odstaw na 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc), aby się dobrze namoczyły. Następnie obgotuj grzyby przez 15-20 minut w tej samej wodzie, w której się namaczały.
Do średniej wielkości garnka przełóż kapustę kiszoną. Dodaj do niej ziele angielskie oraz listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu przez 15-20 minut. Następnie odcedź i odstaw do przestygnięcia, wyjmując wcześniej listki oraz ziele angielskie.
Chłodne grzyby oraz kapustę drobno posiekaj razem. Pamiętaj, aby nie wylewać wody, w której gotowały się grzyby – możesz dodać jej trochę do farszu, aby wzmocnić jego smak. Będzie też świetnym dodatkiem do zupy grzybowej lub wigilijnego barszczu.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle do momentu aż będzie rumiana. Razem z tłuszczem dodaj ją do pokrojonej kapusty z grzybami. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto na pierogi według tego przepisu >>klik<<. Rozwałkuj je cienko. Następnie, przy pomocy szklanki o średnicy ok 5 cm wycinaj kółka. Na środku każdego z nich ułóż porcję farszu, a następnie sklej brzegi mocno je ze sobą dociskając.
Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij pierogi. Postępuj tak do momentu skończenia ciasta lub farszu.
Pierogi wigilijne wrzucaj na wrzątek, a następnie gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj natychmiast z barszczem, zupą grzybową lub okrasą z podsmażonej cebuli.