Pomidorowa pasta z cieciorki

Pomidorowa pasta z cieciorki

Potrzebujemy

  • puszkę ciecierzycy
  • pół słoiczka suszonych pomidorów (+ 2 łyżki zalewy)
  • pół niewielkiej cebuli
  • garść ziaren słonecznika
  • 3 łyżki wody
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, kmin rzymski

Przygotowanie pasty zaczynamy od uprażenia na suchej patelni ziaren słonecznika. Następnie, po lekkim przestudzeniu, wrzucamy je do blendera, dodajemy czosnek, wodę, zalewę z pomidorów i miksujemy na gładką masę

Odcedzamy cieciorkę i niezbyt dokładnie ugniatamy ją np. tłuczkiem do ziemniaków (jeśli wolicie gładkie pasty możecie ją też zmiksować). Pomidory i cebulę drobno siekamy. Dodajemy do cieciorki. Dodajemy także pastę słonecznikową i przyprawy. Dokładnie mieszamy.



KOMENTARZE