Szpinakowe mini zapiekanki z kurczakiem

Szpinakowe mini zapiekanki z kurczakiem

Potrzebujemy:

  • 200 g szpinaku
  • 300 g ugotowanego lub upieczonego mięsa z kurczaka
  • 100 g drobno startego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

kruche ciasto:

  • 125 g masła
  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • ew. trochę bardzo zimnej wody

Rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. Miękkie masło ucieramy z mąką, aż uzyskamy konsystencję mokrego piachu. Warto robić to np. widelcem, żeby nie ogrzać za bardzo masła. Dodajemy sól oraz żółtko i szybko wyrabiamy (już ręcznie) do momentu aż uzyskamy zwarte ciasto. Gdyby ciasto ciągle się rozsypywało i nie chciało połączyć łyżeczka wody powinna załatwić sprawę. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Mięso kurczaka rwiemy na nieduże kawałki (tak jak układają się włókna). Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy bardzo krótko cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek (wystarczy by się poddusiły i lekko zmiękły) następnie dodajemy do nich rozdrobniony szpinak (ja skorzystałam z mrożonego). Gdy masa szpinakowa lekko przestygnie dodajemy mięso z kurczaka, ser i śmietanę. Dodajemy sól, pieprz i gałkę do smaku. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta i miarę jednolita.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 -1 cm. Następnie wyklejamy nim dużą formę do tart lub mniejsze foremki do babeczek. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut, by lekko się podpiekły. Następnie wszystkie foremki wypełniamy farszem i zapiekamy kolejne 20 minut. Najlepiej podawać lekko przestudzoną. Wtedy farsz może się mocniej zestalić



KOMENTARZE