Risotto grzybowe
Potrzebujemy:
- szklankę ryżu arborio (ew. zwykłego ryżu)
- szklankę suszonych grzybów
- ok. 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 nieduże czerwone cebule
- 200 ml białego wina
- pęczek pietruszki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz
Risotto najlepiej przygotowuje się na dużej patelni, ale możecie ugotować je także w garnku. Zaczynamy od rozpuszczenia łyżki masła na patelni. Następnie dodajemy ryż oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy 2-3 minuty aż cebula lekko zmięknie.
Następnie zalewamy patelnię winem i czekamy kolejne 3-4 minuty, aby alkohol odparował. Dodajemy grzyby (możemy je lekko pokruszyć) i całość zalewamy bulionem – tak by delikatnie go przykrył. Teraz musimy uruchomić naszą cierpliwość. Risotto należy bardzo często mieszać, gdyż łatwo je przypalić. Gdy ryż wchłonie bulion powinniśmy stopniowo dodawać po chochelce, do momentu aż będzie miękki. Pamiętajcie, że risotto nie może być zbyt suche, ani tym bardziej sypkie – raczej ma przypominać ryż z niezbyt dużą ilością sosu.
Gdy risotto wchłonie ostatnią porcję bulionu dodajemy 2 łyżki masła oraz parmezan starty na najdrobniejszych oczkach tartki. Na samym końcu sprawdzamy czy ryż potrzebuje jeszcze soli. W tym momencie także doprawiamy risotto pieprzem, sokiem z cytryny oraz sowicie oprószamy drobno posiekaną natką pietruszki.