Sałatka szopska
Jeśli kiedykolwiek odwiedziliście Chorwację, Czarnogórę, Bułgarię lub jeszcze inny kraj z regionu Bałkanów, musieliście zajadać się sałatką szopską. To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań z tamtego zakątka świata, które momentalnie przywodzi na myśl słoneczne, beztroskie wakacje.
Oryginalnie przepis ten pochodzi z Bułgarii, gdyż przymiotnik „szopski” odnosi się do stolicy tego kraju – Sofii. Jednak nie trzeba było wiele czasu, aby zaczął być wykorzystywany przez kucharzy z wszystkich sąsiednich państw. Właśnie z tego powodu wiele osób zna tę sałatkę pod nazwą „bałkańska”, jako danie wspólne dla całego regionu.
Sałatka szopska idealnie pasuje do potraw z grilla – jest wyjątkowo świeża i orzeźwiająca, a do tego pozwala wykorzystać wszystkie, najsmaczniejsze letnie warzywa. Co bardzo ważne, jej przygotowanie to banalna historia – wystarczy kilka minut krojenia i cała robota już za nami.
Najważniejszym elementem tej sałatki jest ser szopski, który ma bardzo charakterystyczną fakturę oraz lekko słony smak. Tradycyjnie jest to solankowy ser owczy, chociaż znajdziemy też jego wersję zrobioną z mleka krowiego.
Zdecydowanie polecam wam użycie w tym przepisie owczego sera szopskiego, ponieważ ma on niepowtarzalny aromat. Jeśli jednak nie uda wam się go dostać, możecie zastąpić go dobrej jakości fetą, która będzie się dobrze kruszyć. Efekt powinien być równie dobry.
Przepis: sałatka szopska
Sałatka szopska składniki:
- ok. 20 pomidorków koktajlowych (lub dwa duże i dojrzałe pomidory)
- 2 ogórki gruntowe
- 1 czerwona cebula
- pół dużej, czerwonej papryki
- 150 g sera szopskiego lub dobrej jakości fety
- pół dużej, żółtej papryki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
Sałatka szopska – jak zrobić?
Pomidorki pokrój na grube plastry. Ogórki obierz ze skórki i pokrój je w grube półplasterki. Paprykę pokrój w sporą kostkę.
Cebulę pokrój w cienkie piórka. Wszystkie składniki przełóż do sporej miski. Całość skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dopraw solą i grubo mielonym pieprzem.
Odstaw na około 20 minut, a następnie wymieszaj wszystko. Przed podaniem dodaj rozkruszony lub starty na tarce ser szopski.