Schab ze śliwką
Schab ze śliwką jest fantastyczną propozycją na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Pamiętam, że kiedy byłam młodsza, była to ulubiona przekąska, jaką serwowano na imieninach u moich cioć i wujków.
Wówczas wydawało mi się, że to szczyt elegancji. No bo przecież mamy tutaj do czynienia z mięsem nadziewanym owocami. Takie to właśnie wyrafinowane specjały musi się jadać na królewskich salonach!
No cóż. Dziś już wiem, że brytyjska królowa może niekoniecznie zajada się schabem ze śliwką. Nie zmienia to faktu, że wciąż mam do tej potrawy spory sentyment i za każdym razem, kiedy pojawia się na świątecznym stole, mam nadzieję, że nie będzie się cieszyć dużą popularnością wśród gości. Wszystko po to, żebym mogła go ze sobą zabrać do domu. Niestety, jakoś rzadko się to zdarza, bo wszystkim zawsze smakuje. I w sumie trudno im się dziwić.
Jeśli do tej pory nie robiliście (lub o zgrozo nie próbowaliście) takiego schabu, koniecznie nadróbcie zaległości. To prostsze niż może się wydawać.
Przepis na schab ze śliwką
Składniki na schab ze śliwką:
- 1 kg schabu
- 250 g suszonych śliwek
- Łyżka powideł
- Łyżeczka wędzonej papryki
- Pół łyżeczki majeranku
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- Sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 400 ml mleka
- 2 łyżeczki soli
Jak zrobić schab ze śliwką
Oczyść schab, wycinając z niego ewentualne błonki lub tłuszcz. Umieść go w dużej misce, zalej mlekiem, dodaj 2 łyżeczki soli i dolej tyle chłodnej wody, aby mięso było przykryte. Odstaw na noc do lodówki.
Kolejnego dnia osusz mięso papierowym ręcznikiem. Przy pomocy długiego, cienkiego noża wykonaj kilkucentymetrowe nacięcie przez środek schabu. Rozszerz je nieco palcami, a następnie wepchnij do środka tak wiele śliwek, jak tylko zdołasz. Postaraj się upchnąć je możliwie, jak najciaśniej, bo da to lepszy efekt na samym końcu. Oba końce schabu zepnij przy pomocy wykałaczek.
Powidła, oba rodzaje papryki, majeranek oraz olej wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Tak powstałą marynatą nasmaruj mięso z zewnątrz. Całość oprósz dodatkowo solą i pieprzem.
Mięso włóż do naczynia żaroodpornego (niezamykanego), z papierem do pieczenia wyłożonym na dnie. Na dno naczynia wylej szklankę wody. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Pozostaw schab do przestygnięcia w uchylonym piekarniku.
Schab ze śliwką idealnie nadaje się na kanapki. Możesz również podać go jako przekąskę na imprezie lub danie główne podane z ziemniakami, sosem i ulubioną surówką.