Sos kurkowy
Bardzo łatwy do zrobienia, sezonowy i wyjątkowo smaczny – gwarantuję wam, że ten sos kurkowy z pewnością nie raz będzie gościć na waszych stołach. Wystarczy kilka prostych składników, parę minut spędzonych w kuchni, a otrzymacie wyśmienity sos, który doskonale sprawdzi się w roli dodatku zarówno do dań mięsnych jaki i tych wegetariańskich.
Jak wyczyścić kurki?
W blaszkach kurek bardzo często znajduje się sporo piachu oraz innych leśnych zanieczyszczeń. Jeśli chcesz zrobić smaczny sos kurkowy lub w ogóle jakąkolwiek inną potrawę z kurek musisz je naprawdę dobrze wyczyścić. Jeśli tak się nie stanie, może się okazać, że cała potrawa będzie nadawać się do kosza, bo w czasie jedzenia będziesz czuć jedynie chrzęszczący piach.
Niestety, ze względu na ich budowę wyczyszczenie kurek może nastręczać sporo kłopotów (sami wiecie – blaszki, lejkowaty kapelusz itd.) na szczęście jest kilka sposobów, aby dosyć łatwo poradzić sobie z tym zadaniem. Przede wszystkim warto wstępnie oczyścić je przy pomocy pędzelka wymiatając delikatnie piach z wszystkich zagłębień. Metoda ta sprawdzi się jeśli macie trochę czasu, sporo cierpliwości oraz niezbyt dużą liczbę grzybów do oczyszczenia.
A co w przypadku większej ilości kurek? Jedną z moich ulubionych metod jest ta, którą kilka lat temu podpatrzyłam u mojej znajomej. Kurki należy zasypać sporą ilością mąki (np. ziemniaczanej lub pszennej) a następnie dokładnie je w niej obtoczyć, tak aby mąka pokryła cienką warstwą wszystkie zakamarki grzybów. Następnie należy zalać grzyby letnią wodą energicznie mieszając przez około minutę lub dwie. W tym czasie mąka powinna zostać całkowicie spłukana. Wylej wodę, kurki ponownie zalej je świeżą wodą, dokładnie wypłucz i szybko przełóż na płócienny lub papierowy ręcznik, aby je osuszyć.
Po tym zabiegu nie powinieneś już obawiać się piachu w grzybach.
Czy do sosu można użyć mrożonych kurek?
Sezon na kurki jest stosunkowo krótki, dlatego warto go maksymalnie wykorzystać. Nie oznacza to jednak, że smakiem tych pysznych grzybów możesz cieszyć się wyłącznie przez kilka letnich miesięcy. Aby przygotować ten pyszny sos kurkowy, możesz sięgnąć także po grzyby mrożone.
Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie samodzielne zamrożenie kurek. W tym celu należy równomiernie rozłożyć oczyszczone grzyby na tacce, wstępnie zamrozić, a dopiero później przełożyć je do torebki lub pojemnika. Jeśli nie masz takich zapasów, poszukaj kurek w sklepowych zamrażarkach – coraz łatwiej je tam znaleźć.
Czym doprawić sos kurkowy?
Doprawiając sos warto zachować umiar, aby nie przyćmić stosunkowo delikatnego smaku grzybów. Warto dorzucić do nich ulubione zioła – moim pierwszym wyborem jest zawsze natka pietruszki, która doskonale komponuje się z kurkami. Ciekawym dodatkiem będzie również rozmaryn, którego charakterystyczny aromat świetnie dopełni całości.
Przygotowując potrawy z grzybami nigdy nie zapominaj o pieprzu – grzyby go uwielbiają, dlatego można dodać go dosyć hojnie. Jeśli tylko masz taką możliwość, sięgnij po ten świeżo mielony, który ma znacznie intensywniejszy i ciekawszy aromat niż ten sproszkowany.
Czy sos kurkowy można mrozić?
Ponieważ do przygotowania tego sosu używa się śmietany, mrożenie go nie jest zbyt dobrym pomysłem. Po rozmrożeniu sos może się brzydko rozwarstwić, więc lepiej oszczędzić sobie kłopotu.
Jeśli chcesz przygotować sos kurkowy z wyprzedzeniem, znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zamrożenie samej bazy grzybowej z cebulą, do której dodasz śmietanę dopiero w na samym końcu.
Z czym podać sos kurkowy?
Tak na dobra sprawę ten prosty sos kurkowy jest bardzo uniwersalny i doskonale uzupełni całą masę dań. Świetnie sprawdzi się w roli dodatku do różnego rodzaju mięs (np. kurczak, indyk, schab lub polędwiczki wieprzowe). Możesz również podać go z makaronem lub podsmażonymi na maśle kopytkami. Za każdym razem otrzymasz doskonałe danie.
Przepis na sos kurkowy
Składniki na sos kurkowy
- 400 g kurek
- 125 ml śmietanki 30%
- 1 duża cebula
- masło – 2 łyżki
- 4 ząbki czosnku
- olej – 2 łyżki
- Pęczek natki pietruszki
- sok z cytryny – 2 łyżki
- Sól, świeżo mielony pieprz
Jak zrobić sos kurkowy?
Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Kurki oczyść przy pomocy pędzelka, opłucz szybko pod bieżącą wodą (najlepiej na sitku), a następnie pokrój na dosyć duże kawałki.
Na patelni rozpuść masło z dodatkiem oleju. Dodaj do nich cebulę i duś na małym ogniu do momentu aż cebula zmięknie, stanie się szklista i lekko się zezłoci. Następnie dodaj do niej czosnek oraz pokrojone kurki. Całość podsmażaj około 8 minut.
Do grzybów dodaj sok z cytryny, sól, sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu, śmietankę oraz natkę z pietruszki. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty, aby sos zgęstniał.
Sos kurkowy jest doskonałym dodatkiem do kopytek, klusek śląskich, mięsa lub makaronu. Możesz też wykorzystać go do zrobienia pizzy lub zapiekanek.