Sos tzatziki
Sos tzatziki to grecki klasyk, który każdy powinien znać. Jest idealnym dodatkiem do mięs z grilla, warzyw i różnego rodzaju sałatek.
Przepis na sos tzatziki
Składniki na sos tzatziki
- 2 średniej wielkości ogórki
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- garść liści mięty
- 1/4 pęczka koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
Jak zrobić sos tzatziki?
Ogórki dokładnie umyj, przekrój je wzdłuż i przy pomocy łyżeczki wydrąż gniazda nasienne. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach (ogórków nie obieraj ze skórki). Oprósz je delikatnie solą i odstaw w chłodne miejsce na około 15-20 minut, aby puściły sok. Po tym czasie odciśnij z nich nadmiar soku.
Do odsączonych ogórków dodaj czosnek starty na drobnych oczkach, oliwę z oliwek, jogurt grecki oraz bardzo drobno posiekane zioła. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Tak przygotowany sos możesz podawać natychmiast lub odstawić do lodówki, aby wszystkie smaki dokładnie się połączyły.
KOMENTARZE