Sos tzatziki

Sos tzatziki

Sos tzatziki to grecki klasyk, który każdy powinien znać. Jest idealnym dodatkiem do mięs z grilla, warzyw i różnego rodzaju sałatek.

Przepis na sos tzatziki

Składniki na sos tzatziki

  • 2 średniej wielkości ogórki
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • garść liści mięty
  • 1/4 pęczka koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz

Jak zrobić sos tzatziki?

Ogórki dokładnie umyj, przekrój je wzdłuż i przy pomocy łyżeczki wydrąż gniazda nasienne. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach (ogórków nie obieraj ze skórki). Oprósz je delikatnie solą i odstaw w chłodne miejsce na około 15-20 minut, aby puściły sok. Po tym czasie odciśnij z nich nadmiar soku.

Do odsączonych ogórków dodaj czosnek starty na drobnych oczkach, oliwę z oliwek, jogurt grecki oraz bardzo drobno posiekane zioła. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Tak przygotowany sos możesz podawać natychmiast lub odstawić do lodówki, aby wszystkie smaki dokładnie się połączyły.



KOMENTARZE